Ηχηρά ήττα υπέστη το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές της Τουρκίας, με τον διεθνή Τύπο να σχολιάζει ότι ο ισχυρός άντρας της χώρας αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη εκλογική του αποτυχία από την άνοδό του στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.

Όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα η αντιπολίτευση πρόκειται να σημειώσει αποφασιστικές δημαρχιακές νίκες έναντι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη, την Προύσα και την Αττάλεια, τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας .

Η ισχυρή απόδοση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Κωνσταντινούπολη σηματοδότησε ένα ιδιαίτερα οδυνηρό πλήγμα στον Ερντογάν, ο οποίος είχε αγωνιστεί σθεναρά για τον υποψήφιο του AKP με την ελπίδα να νικήσει τον πιο ισχυρό αντίπαλό του.

«Η Κωνσταντινούπολη έδωσε το μήνυμά της», είπε ο Ιμαμόγλου σε ένα μεγάλο πλήθος υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης το πρωί της Δευτέρας. «Η εποχή της κηδεμονίας ενός ατόμου έχει τελειώσει».

Στην Κωνσταντινούπολη ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος: κορναρίσματα αυτοκινήτων, τουρκικές σημαίες να κυματίζουν, πολύχρωμες φωτοβολίδες και πλήθη να ξεσπούν σε τραγούδι και χορό.

Απογοήτευση

Εμφανώς απογοητευμένος ο Ερντογάν είπε στους υποστηρικτές του στην Άγκυρα ότι με το πέρας των εκλογών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη διόρθωση της οικονομίας. Υποσχέθηκε ότι οι προσπάθειές του να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό θα αποδώσουν φέτος και ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στον περιορισμό των φιλοδοξιών των Κούρδων για αυτοδιοίκηση πέρα ​​από τα σύνορα στη Συρία.

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, που ελπίζαμε, στις τοπικές εκλογές», είπε. «Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού μας. . . Το ότι αυτό το εκλογικό κεφάλαιο, που έχει κουράσει το έθνος μας, τον λαό μας και την οικονομία μας τον τελευταίο χρόνο, έκλεισε από σήμερα είναι από μόνο του νίκη».

Ωστόσο, πολλοί είδαν την ψήφο για χιλιάδες τοπικούς διοικητές ως δημοψήφισμα για το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του Ερντογάν, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, όρια στην ελευθερία του λόγου και πολιτική επιρροή στο δικαστικό σώμα.

«Ήταν ένα «όχι» στον Ερντογάν ειδικά στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλά άλλα μέρη επίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στους Financial Times, ο Σελίμ Κορού, αναλυτής στο think-tank Tepav με έδρα την Άγκυρα.

Η ήττα σηματοδοτεί μια έντονη ανατροπή από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου , κατά τις οποίες ο Ερντογάν πολέμησε μια συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που προσπαθούσε να τον ανατρέψει. Ενισχύει επίσης τη θέση του Ιμάμογλου ως του μοναδικού πολιτικού στην Τουρκία που κατάφερε επανειλημμένα να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν.

Η Aslı Aydıntaşbaş, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ο Ερντογάν «δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει σε μια αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αταξία».

Το μήνυμα

«Όσοι δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα του έθνους θα χάσουν τελικά», είπε από την πλευρά του ο Ιμάμογλου, σε χιλιάδες χαρούμενους υποστηρικτές αργά την Κυριακή, ορισμένοι από τους οποίους φώναζαν να παραιτηθεί ο Ερντογάν.

«Απόψε, 16 εκατομμύρια πολίτες της Κωνσταντινούπολης έστειλαν ένα μήνυμα τόσο στους αντιπάλους μας όσο και στον πρόεδρο», είπε ο πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος μπήκε στην πολιτική το 2008.

Ο Ερντογάν, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 ήταν επίσης δήμαρχος της γενέτειράς του Κωνσταντινούπολης, είχε κάνει σκληρή προεκλογική εκστρατεία ενόψει των δημοτικών εκλογών , τις οποίες οι αναλυτές περιέγραψαν ως μετρητή τόσο της υποστήριξής του όσο και της αντοχής της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση