Με τη διαδικασία εκκαθάρισης της Sonoco Hellas Α.Ε. να έχει ξεκινήσει από τις 29 Μαρτίου 2024, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία χαρτοποιίας Sonoco επισπεύδει τις διαδικασίες για την οριστική αποχώρησή της από την ελληνική αγορά, στέλνοντας στην ανεργία πάνω από 90 εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια που διατηρεί στο Σταυροχώρι του Κιλκίς (παραγωγή) και στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης (μεταποίηση).

Sonoco: Αιφνίδιο λουκέτο στα εργοστάσια της αμερικανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του OT, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση προς το προσωπικό ότι οι μονάδες βάζουν λουκέτο στο τέλος Μαΐου, η ελληνική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Sonoco Hellas Α.Ε. δημοσιοποίησε εσωτερικά τους όρους του προγράμματος εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στα αγγλικά!

Αποδίδοντας το λουκέτο στο «δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας» σε συνδυασμό με «το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς» στις 28 Μαρτίου 2024 η εταιρεία, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο OT, έστειλε στους εργαζόμενους μια αίτηση, που για πολλούς θύμιζε… μπακαλόχαρτο, με την οποία θα αποδεχθούν «ελεύθερα, ρητά και ανεπιφύλακτα» τους όρους του προτεινόμενου προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Ωστόσο από την πλευρά της η εταιρεία (Sonoco Hellas AE/Sonoco Conitex AE) επισημαίνει ότι έχει το δικαίωμα «να αποδεχθεί ή όχι» την αίτηση, «κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, σύμφωνα και με τον σχετικό όρο του προγράμματος».

Οι όροι του προγράμματος στα αγγλικά!

Το κείμενο που περιλαμβάνει τους όρους του προγράμματος εθελουσίας εξόδου δόθηκε στους εργαζομένους στα αγγλικά χωρίς κάποια επίσημη μετάφραση! Και μάλιστα η εταιρεία τους καλεί να δηλώσουν εάν επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό αυστηρά έως τις 4 Απριλίου 2024 μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Ποιοι είναι όμως οι όροι του προγράμματος, που κατά την εταιρεία χαρακτηρίζεται «ευνοϊκό»;

Σε γενικές γραμμές, η Sonoco Hellas AE/Sonoco Conitex AE πέραν του ποσού της αποζημίωσης με βάση το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απασχολείται ο κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία δίνει bonus («πρόσθετο κίνητρο αποχώρησης») 20% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους (14 μισθοί).

Επιπρόσθετα, η εταιρεία παρέχει στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου πρόσθετο κίνητρο για κάθε εξαρτώμενο τέκνο (όλα τα ανήλικα τέκνα και όλα τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που έχουν δηλωθεί στη φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενα πρόσωπα) ποσό 5% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους (14 μισθοί).

Για όσους υπαλλήλους συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31/05/2024 ή είναι μεγαλύτεροι, η εταιρεία θα καταβάλλει επιπλέον 5% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους (14 μισθοί).

Οποιοσδήποτε εργαζόμενος αποχωρεί στο πλαίσιο του προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα δικαιούται να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες εξειδικευμένου συμβούλου, με τον οποίο συνεργάζεται η εταιρεία.

Στην Ιταλία η παραγωγή;

Με βάση πληροφορίες η ελληνική παραγωγή της χαρτοποιίας Sonoco, η οποία κατευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε αγορές του εξωτερικού, θα μεταφερθεί στα ιταλικά εργοστάσια της αμερικανικής πολυεθνικής.

Και ο λόγος, όπως διαρρέεται από τους διοικούντες τον ευρωπαϊκό βραχίονα της Sonoco είναι ότι έτσι θα επιτευχθούν καλύτερες οικονομίες κλίμακος, βελτιώνοντας το παραγωγικό κόστος.

Αύξηση τζίρου με ζημιές στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας Sonoco Hellas AE στο ΓΕΜΗ για την οικονομική χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 19.932.910 ευρώ αυξημένος κατά 34% σε σχέση με το 2020.

Παρά τις θετικές επιδόσεις στον τζίρο της εταιρείας, η οποία κάποτε είχε 4 εργοστάσια επί ελληνικού εδάφους, το αποτέλεσμα της χρήσεως προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκε σε ζημιά 350.761 ευρώ. Ζημιογόνο ήταν και το αποτέλεσμα μετά φόρων (-540.335 ευρώ).

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Sonoco Ελλάς Α.Ε. το 2021 ανήλθε σε 4.829.251 ευρώ, με τα χρωστούμενα στους προμηθευτές (2.543.889 ευρώ) να είναι το κυριότερο «βαρίδι».

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση αισιοδοξούσε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022 θα ήταν κερδοφόρα.

Ρεκόρ κερδών για τον όμιλο

Με ιστορία 125 ετών η Sonoco Products Co. συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων συσκευασίας παγκοσμίως.

Με καθαρές πωλήσεις περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 σε σύγκριση με 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, η εταιρεία έχει περίπου 22.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε περισσότερες από 300 εργοστασιακές μονάδες σε όλο τον κόσμο, εξυπηρετώντας μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες.

Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν 1,07 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023, μειωμένο κατά 8% σε σχέση με το 2022, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν 5,26 δολάρια για ολόκληρο το έτος.

Οι μετοχές του αμερικανικού ομίλου διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις