Μειώθηκαν τον Φεβρουάριο οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η αύξηση στις τιμές θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 3,1% τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 3,3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιανουάριο.  Πρόκειται για το χαμηλότερο  ποσοστό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Για τα τρία επόμενα χρόνια αναμένεται να σημειώσουν άνοδο κατά 2,5%, ποσοστό αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ στην έκθεσή της, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη. Οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σχετικά στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων. Οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες (ηλικίας 35-54 και ηλικίας 55-70 ετών).

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος αυξήθηκαν στο 1,4%, από 1,2% τον Ιανουάριο. Αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο -1,1%. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν επίσης αμετάβλητες στο 10,9%. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,5%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας.

Πρόσβαση σε στέγαση και πίστωση

Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 2,4% τους επόμενους 12 μήνες, υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο (2,2%). Τα νοικοκυριά στην κατώτερη εισοδηματική κατηγορία συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών από εκείνα της κορυφαίας εισοδηματικής κατηγορίας (3,1% και 2,1%, αντίστοιχα).

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες από τον Ιανουάριο στο 5,1%. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν.

Τα στοιχεία

Εν τω μεταξύ, η Eurostat θα αναφέρει την Τετάρτη την αύξηση των τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο για την ευρωζώνη των 20 εθνών, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg να αναμένουν περαιτέρω συγκράτηση, στο 2,5%. Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία τιμών από τη Γαλλία και την Ιταλία ήταν κάτω από τις προσδοκίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή