Την υψηλότερη συνεισφορά στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας σε επίπεδο ΕΕ κατέγραψε ο κλάδος παροχής υπηρεσιών διαμονής και εστίασης στην Ελλάδα το 2021, με ποσοστό 6,5% στο σύνολο της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Συνολικά 1,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στον τομέα των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης της ΕΕ, το 2021. Αυτός ο αριθμός επιχειρήσεων αντιπροσώπευε την περίοδο αυτή το 6,1% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην επιχειρηματική οικονομία.

Ο τομέας των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης της ΕΕ απασχολούσε 9,9 εκατομμύρια άτομα, παρήγαγε 203,6 δισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενης αξίας και συσσώρευσε καθαρό κύκλο εργασιών 446,0 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021. Έτσι, ο τομέας συνεισέφερε στο 6,3% των ατόμων που απασχολούνταν στην επιχειρηματική οικονομία το 2021 και αντιπροσώπευε το 2,2% της προστιθέμενης αξίας του.

Η δεύτερη υψηλότερη συνεισφορά στην προστιθέμενη αξία της επιχειρηματικής οικονομίας – πίσω από την πρώτη Ελλάδα- καταγράφηκε στην Κύπρο (6,0%) και ακολούθησε η Κροατία (5,4%). Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σλοβακία (0,8%), την Τσεχία (1%) και σε Πολωνία – Ολλανδία (και οι δύο 1,2%).

Όσον αφορά την απασχόληση, η συμβολή του κλάδου στην επιχειρηματική οικονομία ήταν μεγαλύτερη. Κυμαινόταν από 19,6% στην Ελλάδα, 13,5% στην Κύπρο και 9,5% στην Ισπανία έως 2,8% στην Πολωνία, 3,3% στη Σλοβακία και 3,9% στη Φινλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός