Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για χαμηλότερη προσφορά καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί διατηρούν τις περικοπές της παραγωγής. Σε αυτή την εξέλιξη συνέτειναν και οι ενδείξεις για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 4 σεντς στα 89,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού WTI για τον Μάιο αυξήθηκαν 2 σεντς στα 85,45 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Ράλι προς τα 90 δολάρια για το Brent

Μια συνάντηση κορυφαίων υπουργών από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του (OPEΚ+), συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική εφοδιασμού πετρελαίου την Τετάρτη και πίεσε ορισμένες χώρες να ενισχύσουν τη συμμόρφωση με τις περικοπές παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι ορισμένα μέλη θα αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά του πρώτου τριμήνου, ενώ αναφερόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι θα στραφεί σε περιορισμούς στην παραγωγή και όχι στις εξαγωγές της.

Τόσο το συμβόλαιο Brent του Ιουνίου όσο και το συμβόλαιο WTI του Μαΐου αυξήθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και έκλεισαν την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Οι αναλυτές της ING δήλωσαν ότι οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να ανεβαίνουν υψηλότερα μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ + που συνέστησε να μην αλλάξει η πολιτική παραγωγής.

«Το Brent αντιμετωπίζει κάποια αντίσταση στο επίπεδο των 90 δολαρίων ΗΠΑ/βαρέλι, καθώς δεν μπορεί να το ξεπεράσει μέχρι», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Επίσης την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουλ ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων λόγω των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας και τον πληθωρισμό.

Τα σχόλια ήταν θετικά για το πετρέλαιο επειδή έδειχναν σταθερή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, δήλωσε ο Rob Haworth, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός για τον όμιλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της U.S. Bank.

Τα πρόσφατα κέρδη του πετρελαίου ακολούθησαν τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια που μείωσαν την προσφορά καυσίμων και τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει το Ιράν, πιθανώς διαταράσσοντας τον εφοδιασμό στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση τη Δευτέρα που σκότωσε υψηλόβαθμο ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον ΟΠΕΚ.

«Αν και αυτή (η απόφαση του ΟΠΕΚ+) ήταν ευρέως αναμενόμενη, παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι η πρόσφατη άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν έχει αλλάξει την άποψη του Οργανισμού για την αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα την Πέμπτη οι αναλυτές της ANZ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities