Οι ΗΠΑ, επικεφαλής πολλών δυτικών χωρών, επιχειρούν να διαμορφώσουν έναν πράσινο πλανήτη και να μας σώσουν όλους από μια περιβαλλοντική καταστροφή. Στην ουσία όμως οι πολιτικές τους επιλογές, ιδίως κάτω από την προεδρία Μπάιντεν, είναι αδιέξοδες, οικονομικά αμφιλεγόμενες και παρασύρουν πολλές χώρες σε οικονομικό τέλμα. Η εμμονή με την πράσινη ανάπτυξη και τον εκμηδενισμό των ρύπων από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καταστρέφει τις περισσότερες δυτικές οικονομίες, γιγαντώνει τον λαϊκισμό και διασπείρει αθεμελίωτους φόβους για περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ορισμένα ευδιάκριτα αποτελέσματα. Η αμερικανική οικονομία έχει ενισχυθεί, όπως εξάλλου και η ρωσική, παρά τις όποιες κυρώσεις. Το μποϊκότ της ρωσικής ενέργειας έχει ήδη ξεπερασθεί με την αναζήτηση νέων διεξόδων. Μέσω Ινδίας και Κίνας, η Ρωσία κατορθώνει πλέον να διοχετεύει επικερδώς τα ενεργειακά της προϊόντα στις διεθνείς αγορές και στην Ευρώπη. Η άλλη παρατήρηση είναι πως η Ευρώπη, λόγω πειθαρχίας στις πολιτικές του ΝΑΤΟ – με την εξαίρεση της Τουρκίας –, έχει υποστεί οικονομική καθίζηση, με αφορμή βέβαια την απώλεια των φτηνών ρωσικών ενεργειακών προϊόντων, κυρίως του αερίου και του πετρελαίου.

Ετσι, οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην οικονομική ζημιά της Ευρώπης, ενώ, την ίδια στιγμή, με την εμμονή τους σε πολιτικές πράσινης ανάπτυξης παρασύρουν γενικότερα τη Δύση σε ένα τέλμα παρακμής, με κύριο μοχλό την ακρίβεια στην ενέργεια και τις αδιέξοδες πολιτικές για το κλίμα. Δημιουργήθηκε ένα έντονο κύμα καταστροφολογίας για τον πλανήτη διότι ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του δήθεν τον οδηγεί στον θάνατο. Κι όλα αυτά στηρίζονται σε μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας που δήθεν έχει χτισθεί πάνω σε μια επιστημονική συναίνεση. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν υποστηρίζει την άποψη αυτή. Η αντίληψη πως ο άνθρωπος προκαλεί καταστροφική αλλαγή στο κλίμα είναι απάτη. Και κατά πολλούς εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα (βλ. ταινία «Climate: the Μovie» όπως και «The Great Global Warming Swindle»). Εκατοντάδες έγκυροι επιστήμονες ανά τον κόσμο αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του IPCC του ΟΗΕ περί του ρόλου των ανθρώπων σε μια επικείμενη κλιματική καταστροφή.

Παραδείγματα σχετικά: «Το χειρότερο επιστημονικό σκάνδαλο στην ιστορία… Οταν οι άνθρωποι ανακαλύψουν την αλήθεια, θα αισθανθούν εξαπατημένοι από την επιστήμη και τους επιστήμονες», δρ Κιμινόρι Ιτο, φυσικός χημικός για το περιβάλλον (Ιαπωνία). «Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να προκαλούν ανησυχία για καταστροφική μελλοντική υπερθέρμανση», δρ Τζαρλ Αλμπεκ, Πανεπ. Αμπο Ακάντεμι (Φινλανδία). «Τα πορίσματα του IPCC διαστρεβλώνουν την επιστήμη», δρ Φίλιπ Λόιντ, πυρηνικός φυσικός (Ν. Αφρική) και πρ. βασικός εισηγητής εκθέσεων του IPCC, και άλλοι… Εχω εξηγήσει επίσης πολλές φορές σε κείμενά μου γιατί τα επιχειρήματα περί κλιματικής καταστροφής είναι ανεδαφικά.

Μένει να δούμε πόσο ρεαλιστικές είναι οι πολιτικές που έχει εξαγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση για την εκμηδένιση των ρύπων μέχρι το 2050. Που όμως συμπαρασύρουν χώρες της Δύσης, και την Ελλάδα βέβαια, σε πράσινες πολιτικές που έχουν καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα (λ.χ. πρόκληση ακρίβειας). Με βάση τις σχετικές εξαγγελίες του προέδρου Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να δαπανούν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για να πετύχουν μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050. Αυτό, κατά τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, σημαίνει μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ κατά 16%. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Ενδιάμεσα οι άλλες δυτικές χώρες, και βέβαια η Ελλάδα ανάμεσά τους, είναι προορισμένες να υποστούν δραματικές οικονομικές αφαιμάξεις. Και τι θα γίνει αν στις εκλογές κερδίσει ο Τραμπ; Θα αλλάξουν τα πάντα. Και τι θα γίνει τότε; Αγνωστο…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion