Kέρδη ρεκόρ ύψους 104 δισ. δολαρίων πραγματοποίησε ο κλάδος των commodities πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, παρόλο που η αστάθεια της αγοράς περιορίστηκε και τα κέρδη σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους ομίλους μειώθηκαν.

Σύμφωνα με τη έκθεση, η αιφνιδιαστική αύξηση από το 2022, όταν οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ώθησαν τις τιμές στα ύψη, προκλήθηκε από ένα κύμα νεοεισερχόμενων στον κλάδο – συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων που εστιάζονται στην τεχνολογία και των hedge funds – και των αυξανόμενων αποδόσεων από δραστηριότητες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Roland Rechtsteiner, συνεργάτης της McKinsey και ένας από τους συγγραφείς της ευρέως διαβασμένης ετήσιας μελέτης, υπολόγισε ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων σε ολόκληρο τον κλάδο έφτασαν τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 99 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σημείωσε ο κλάδος το 2022 και διπλάσιο από τα 52 δολάρια δισ. αναφέρθηκαν το 2021.

Ανεξάρτητοι traders

Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τα κέρδη από τις δραστηριότητες εμπορίας εμπορευμάτων σε ολόκληρο τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων εμπόρων, των τραπεζών, των hedge funds, των εθνικών ενεργειακών εταιρειών και των επιχειρήσεων που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία όπως η BP και η Shell.

Ενώ οι μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι έμποροι – όπως η Vitol και η Gunvor – ανέφεραν ή αναμένεται να αναφέρουν μείωση των κερδών από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2022, άλλοι νεοεισερχόμενοι κατάφεραν να ενισχύονται κάθε χρόνο καθώς συνέχιζαν να βελτιώνουν τις εμπορικές στρατηγικές και να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους, είπε ο Rechtsteiner.

«Είχαμε πολλές εθνικές εταιρείες ενέργειας, είχαμε μεσαίου μεγέθους εταιρείες ενέργειας, είχαμε διαφορετικούς παίκτες εκεί έξω που θα μπορούσαν πραγματικά να αναπτύξουν την αγορά τους από το 2022 έως το 2023», είπε στους Financial Times.

Η ανάλυση της McKinsey αποκλίνει από αυτή του ανταγωνιστή συμβούλου Oliver Wyman, ο οποίος υπολόγισε τον περασμένο μήνα ότι το μεικτό περιθώριο του 2023 σε ολόκληρο τον κλάδο – το ποσό που έγινε στις συναλλαγές πριν αφαιρεθούν κόστη όπως φόροι, μισθοί και μπόνους – είχε μειωθεί κατά περίπου 30% από έτος σε έτος, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η ελβετική Gunvor αυτή την εβδομάδα ανέφερε ετήσιο καθαρό κέρδος 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, το δεύτερο μεγαλύτερο ποτέ, αλλά μειωμένο περίπου 50 τοις εκατό από το 2022, εν μέρει λόγω μιας πρόβλεψης 467 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διευθέτηση τελών δωροδοκίας. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Glencore σημείωσε παρόμοια πτώση στα κέρδη συναλλαγών τον Φεβρουάριο, όταν ανέφερε προσαρμοσμένο ebit για το τμήμα μάρκετινγκ ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένο κατά 46 τοις εκατό από το 2022.

Οι νέοι παίκτες στην αγορά

Παρά τις μειώσεις αυτές, η αύξηση των συναλλαγών από παραδοσιακούς παραγωγούς ενέργειας και η είσοδος «εμπόρων με γνώμονα τα δεδομένα» αύξησαν τον αριθμό των παικτών στην αγορά, ενισχύοντας τη ρευστότητα και διευρύνοντας τη δεξαμενή κερδών, είπε ο Rechsteiner.

Τα κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο από τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αυξήθηκαν 47% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της McKinsey, σε ένδειξη του πόσο σημαντικά θα είναι αυτά τα εμπορεύματα για το μέλλον του κλάδου.

«Με την πάροδο του χρόνου, θα δούμε σχεδόν κάθε έμπορο εμπορευμάτων να επικεντρώνεται στην ισχύ», είπε ο Rechsteiner, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν μια συμβολή σε άλλες δραστηριότητες και το κλειδί για την απαλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος από τις εκπομπές άνθρακα.

Άλλα ενεργειακά προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα, εξαρτώνται από το αέριο ή την ενέργεια ή άλλα εμπορεύματα για την παραγωγή ή τη μεταφορά τους, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες μεταξύ εμπορευμάτων για εμπορικούς οίκους. «Αυτό δημιουργεί απλώς μια ακραία συνδεσιμότητα διαφορετικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, την οποία δεν είχαμε πριν», είπε.

Παρά την ανάπτυξη σε νέες περιοχές, ο Reichsteiner προειδοποίησε ότι τα κέρδη από τις συναλλαγές πετρελαίου, αν και μειώθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση, παρέμειναν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος συνεισφέρων στα κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο. «Το εμπόριο πετρελαίου θα παραμείνει εδώ για πολύ καιρό», είπε, προσθέτοντας ότι η ζήτηση και η ανάγκη εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης σε όλο τον κόσμο παραμένουν ισχυρές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities