Με σημαντικά κέρδη έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, η οποία μετά από τέσσερις ημέρες σοβαρής πτώσης έλαβε την αντίδραση που χρειαζόταν, ακόμη και μετά τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας, που έδωσαν διττά μηνύματα για το αν τελικά η οικονομία των ΗΠΑ ρίχνει ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,80% στις 38.904 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,11% στις 5.204 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 16.248 μονάδες.

Μια δύσκολη όμως εβδομάδα ολοκληρώθηκε για τους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι επηρεάστηκαν από την άνοδο του πετρελαίου, ενώ και ο πρόεδρος της Federal Reserve της Μινεάπολης, Neel Kashkari, αμφισβήτησε εάν τα επιτόκια έπρεπε να μειωθούν εν μέσω επίμονου πληθωρισμού.

Ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,3% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν περίπου 0,8% και 1% αντίστοιχα. Αυτές οι κινήσεις σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή μετά το ισχυρό πρώτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να αναρωτιούνται εάν δικαιολογείται μια διόρθωση μετά από μεγάλα κέρδη.

Προσαρμογή

«Βραχυπρόθεσμα, οι μετοχές ενδέχεται να υπόκεινται σε κάποια προσαρμογή μετά από τις ισχυρές αποδόσεις πρώτου τριμήνου», σχολίασε ο Terry Sandven, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην U.S. Bank Wealth Management. «Μια μέτρια υποχώρηση θα ήταν εντός της κανονικής άμπωτης και ροής μιας ανοδικής αγοράς».

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ήταν της τάξεως των 303.000 τον Μάρτιο, η οποία ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, ενώ το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,8%, όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones, οι μισθοδοσίες, πλην των γεωργικών υπηρεσιών, αναμενόταν να αυξηθούν κατά 200.000. Οι μισθοί αυξήθηκαν 0,3% για τον μήνα και 4,1% σε σχέση με πέρυσι, και οι δύο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Πάντως, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στο 4,3%. Οι επενδυτές είναι εμφανές ότι διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας μιας ισχυρής οικονομίας για τη στήριξη της περαιτέρω αύξησης των εταιρικών κερδών και της επιθυμίας μιας πιο αδύναμης αγοράς εργασίας που θα δώσει στην Federal Reserve το πράσινο φως να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Οι αγορές είναι μπερδεμένες, αλλά οι υποκείμενες οικονομικές συνθήκες που είναι οι πραγματικές σειρές δεδομένων που δημοσιεύονται, όπως αυτή για τις θέσεις εργασίας, συνεχίζουν απλώς να επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: την ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης… και ότι η οικονομία δεν πλησιάζει την ύφεση», σχολίασε ο Jamie Cox, της Harris Financial Group.

«Στο τέλος του τριμήνου, οι αγορές ανέβηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, επομένως επρόκειτο να υπάρξει κάποια πίεση ανεξάρτητα από αυτήν την εβδομάδα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το sell-off αυτής της εβδομάδας επιταχύνθηκε από φόβους κλιμάκωσης τη Μέση Ανατολή και τις ομιλίες από διάφορους αξιωματούχους της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street