Αφυπνίσεις ηφαιστείων, σεισμοί, ανεμοστρόβιλοι, χιονοθύελλες, πλημμύρες και βέβαια ξηρασίες και ερημοποίηση… Ουδέποτε η Ισπανία είχε βιώσει τόσα ακραία καιρικά επεισόδια και φυσικές καταστροφές όσα τα τελευταία χρόνια.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας της Ιβηρικής κατέβαλαν στους πελάτες τους αποζημιώσεις ύψους 545 εκατ. ευρώ το 2022, 23% υψηλότερες συγκριτικά με εκείνες του 2021.

Ισπανία: Η αφανής βιομηχανία που απογείωσε την οικονομία

Εξ αυτών 383 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε ιδιώτες ασφαλισμένους, 123 εκατ. ευρώ σε βιομηχανικές μονάδες που υπέστησαν καταστροφές και 36 εκατ. ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις. Για να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις οι Ισπανοί ασφαλιστές βρήκαν στήριξη σε ένα κοινό ταμείο το οποίο διαχειρίζεται η Κοινοπραξία Ασφαλιστικών Αποζημιώσεων (CCS). Πρόκειται για ένα φορέα του κλάδου που βοηθά στην κατανομή και τον επιμερισμό των βαρών, έτσι ώστε να μην καταντούν αφόρητα και εξοντωτικά για μια ασφαλιστική εταιρεία.

Αύξηση των ακραίων επεισοδίων

Η CCS αναλαμβάνει να πληρώσει περίπου το 30% των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές από υπερχείλιση ποταμών και πλημμυρικά επεισόδια, από σεισμούς, από ηφαιστειακές εκρήξεις, από κυκλώνες και πτώσεις μετεωριτών ή ακόμη και από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως η εμφάνιση σαρωτικών ανέμων με ταχύτητα άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Μέχρι στιγμής αυτός ο επιμερισμός του κινδύνου έχει λειτουργήσει καλά. Πόσο όμως θα αντέξει ακόμα; Ανησυχώντας για την αύξηση του αριθμού των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν αλλαγές των ισχυόντων κανόνων με νέα κατανομή του λογαριασμού της αποζημίωσης στους ασφαλισμένους πληγέντες από τις θεομηνίες.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τις δομές, τις προτεραιότητες και εν γένει τη ‘φιλοσοφία’ των ισπανικών ασφαλίσεων», δήλωσε ο Μιρανσού Ντελ Βάλε Σαν, γενικός γραμματέας της Ένωσης Unespa, που εκπροσωπεί τον ισπανικό ασφαλιστικό κλάδο. Η Unespa ζητεί να αναλυθεί και να καταγραφεί εξ αρχής η τρέχουσα κατάσταση των κλιματικών γεγονότων», προκειμένου «το σύστημα να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα».

Ασφαλιστικό «αμορτισέρ»

«Μέχρι στιγμής η Κοινοπραξία Ασφαλιστικών Αποζημιώσεων λειτουργεί όπως το αμορτισέρ στις αναρτήσεις των αυτοκινήτων, εξουδετερώνει τους κραδασμούς», γράφει η ανταποκρίτρια της «Les Echos» στη Μαδρίτη Σεσίλ Τιμπό.

Η Κοινοπραξία που ιδρύθηκε το 1954 χρηματοδοτείται από μερίδιο που παρακρατείται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των πελατών των εταιρειών. Η πηγή αυτή της εξασφαλίζει ετήσια έσοδα που κυμαίνονται από 600 έως 700 εκατ. ευρώ. Διαθέτει επίσης η CCS αποθεματικό 15 δισ. ευρώ και αυτή η οικονομική άνεση που διαθέτει της επιτρέπει να παρέχει ουσιαστική στήριξη στις εταιρείες του κλάδου σε έκτακτα γεγονότα.

Ζητούν αύξηση των καλύψεων

Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των θεομηνιών και κατά συνέπεια των καλυπτόμενων ζημιών καθιστά, κατά τους ασφαλιστές, απαραίτητη και την αύξηση της κάλυψης των αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους που πέφτουν θύματα φυσικών καταστροφών στο 50% της ζημιάς αντί του σημερινού 30%.

Η Unespa ζητεί επίσης να επεκταθούν οι περιπτώσεις που καλύπτονται από την CCS, ώστε να συμπεριληφθούν αποζημιώσεις από ζημιές που προκαλούν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις άνω των 70 λίτρων την ώρα ανά τετραγωνικό μέτρο και επίσης ζημιές από μεγάλες καταιγίδες.

Έχουν κατά νου οι ιθύνοντες των ισπανικών ασφαλιστικών εταιρειών την σφοδρή κακοκαιρία «Φιλουμένα», που με τις χιονοπτώσεις και τους παγετούς της παρέλυσε μεγάλο μέρος της χώρας τον Ιανουάριο του 2021 και ανάγκασε τις εταιρείες να χορηγήσουν αποζημιώσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ που δεν καλύπτονταν από την Κοινοπραξία. «Είναι προφανές ότι η αμοιβαιοποίηση των δαπανών έχει ακόμα μεγάλα κενά», διαπιστώνει στέλεχος μεγάλου ισπανικού ασφαλιστικού ομίλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ