«Θα αλλάξουμε πίστα ως εταιρεία το 2024» ανέφερε ο κος Δημήτρης Ανδριόπουλος πρόεδρος και CEO της Dimand κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Αναλυτών, προαναγγέλλοντας υπερδιπλασιασμό των μεικτών κερδών, που το 2023 έφτασαν τα 17 εκατ. ευρώ, καθώς και αύξηση της ρευστότητας κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, εφόσον γίνει exit έως το τέλος του χρόνου από 5 ακίνητα που ανέπτυξε η εταιρεία. Ταυτόχρονα «το 2024 θα αξιολογηθεί αν θα δοθεί μέρισμα και θα είναι μια απόφαση ουσίας και διαλόγου», είπε ο κος Ανδριόπουλος.

Dimand: Επέστρεψε στην κερδοφορία – Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023

Τα ακίνητα που στοχεύει να πουλήσει η εταιρεία έως το τέλος του φετινού χρόνου είναι το κτίριο γραφείων στην Κηφισίας, μισθωμένο στην PwC, το οποίο έχει ήδη προπωληθεί στη Eurobank, ο Πύργος του Πειραιά, το Μινιόν που είναι ήδη μισθωμένο 100%, το Hub 26, το office park των 25.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη και το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Κάτω Πατήσια, που έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ. Η συνολική αξία των ακινήτων αυτών φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η ακαθάριστη αξία ανάπτυξης των έργων της Dimand κατά την ολοκλήρωσή τους το 2027 αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της 3 έργα αξίας 273 εκατ. ευρώ: η Softex, η εξαγορά του υπόλοιπου 25% του παλιού ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη και το κτίριο του ΤΕΕ στο δαχτυλίδι στο Μαρούσι.

Αποδόσεις 25% από το Skyline

Έως το Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται το closing στο Skyline, το 65% του οποίου έχει αγοραστεί από τις Dimand (55%), Premia Properties (25%) και EBRD (20%) έναντι 438 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διατηρεί το 35%.

Το exit από την επένδυση έχει οριστεί στα επτά χρόνια, με το σχήμα των Dimand – Premia – EBRD να στοχεύει σε αποδόσεις (IRR) 25%.

Θυμίζουμε ότι το Skyline, ένα τα μεγαλύτερα έργα μεταβίβασης χαρτοφυλακίου καθαρών και τακτοποιημένων ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, έχει «προίκα» περίπου 700 ιδιοκτησίες.

Πρόκειται κυρίως για ακίνητα εμπορικής χρήσης, ενώ τα 270 είναι οικιστικά – από βίλες έως διαμερίσματα – σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε ποσοστό πάνω 90% τα ακίνητα αυτά θα εκποιηθούν, ενώ σύμφωνα με τον κο Ανδριόπουλο έχουν ήδη γίνει πολλές προπωλήσεις.

Το επενδυτικό σχήμα θα διακρατήσει 50-70 ιδιοκτησίες για την αναβάθμιση των οποίων σε ακίνητα εισοδήματος με αλλαγές χρήσης (ξενοδοχεία, οικιστικά κ.λπ.) πρόκειται να δαπανηθούν κεφάλαια 45 – 60 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η ωρίμανση πολλών από τα εν λόγω ακίνητα με το redevelopment να το κάνει επ’ αμοιβή η Dimand, όπως έχει συμφωνηθεί.

Μεταξύ των ακινήτων του Skyline είναι το εμβληματικό συγκρότημα κτιρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους (σ.σ. τα παλιά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας), καθώς και το κτίριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή.

Και Skyline Νο 2

Έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία από τη διαχείριση του Skyline, ο κος Ανδριόπουλος σημείωσε ότι η εταιρεία «κοιτάζει στην αγορά για να δημιουργήσει και ένα δεύτερο παρόμοιο project».

Ας σημειωθεί ότι το Skyline «τρέχει» από ένα ξεχωριστό management team.

Τέσσερα νέα έργα στο κέντρο της Αθήνας

«Το 2024 ολοκληρώνουμε πέντε μεγάλα και συμβολικά έργα, με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστούν τα κέρδη μας, ενώ έχουμε ξεκινήσει επιπλέον 4 νέα έργα στο κέντρο της Αθήνας, επιφάνειας μεγαλύτερης (140.000 τ.μ.) από αυτή που παραδίδουμε (90.000 τ.μ.)» επεσήμανε ο κος Ανδριόπουλος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία πιστεύει και επενδύει στα κέντρα των πόλεων, τόσο στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα όσο και σημειακά σε κάποιες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Νέα γενιά έργων μειωμένου ρίσκου

Σύντομα η Dimand θα υπογράψει την ανάπτυξη νέων έργων μειωμένου ρίσκου, σύμφωνα με τον επικεφαλής. Δηλαδή έργα που θα προκύψει πιο γρήγορα ο μισθωτής ή και ο τελικός αγοραστής.

«Στις εποχές της βαθιάς κρίσης η εταιρεία αγοράζει, ενώ τις καλές εποχές γινόμαστε πιο συντηρητικοί, γιατί αυτό αποδίδει, δεν παρασυρόμαστε από το γενικό κλίμα», τόνισε ο κος Ανδριόπουλος.

Ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Softex

Παράλληλα «τρέχει» η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Softex στο Βοτανικό με τη μετατροπή του σε συγκρότημα μεικτών χρήσεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής, η Dimand βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας ανωδομής 50.000 τ.μ..

Αν, μάλιστα, οι συζητήσεις αυτές καταλήξουν επιτυχώς, πέραν των 10-15 χιλ. τ.μ. που θα καταλάβει το campus του πανεπιστημίου, σε άλλο τμήμα του ακινήτου θα αναπτυχθούν φοιτητικές κατοικίες, οι οποίες θα μπορούσαν να μισθωθούν τόσο από τους σπουδαστές του ιδιωτικού πανεπιστημίου, όσο και από τους φοιτητές του Γεωπονικού που είναι ακριβώς δίπλα.

Σε ό,τι αφορά τα γραφεία που θα κατασκευαστούν στο ακίνητο ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα με δύο μισθωτές. Το εν λόγω έργο με GDV στα 189 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο της εισηγμένης αυτή τη στιγμή.

Προσιτή κατοικία

Επιπρόσθετα, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Dimand περιλαμβάνεται η προσιτή κατοικία για νοικοκυριά μεσαίων εισοδημάτων και ήδη έχει τοποθετηθεί σε ορισμένα ακίνητα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η προσιτή κατοικία είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο ζήτημα. Η κοινωνική κατοικία, όπως συμβαίνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έρθει και στην Ελλάδα. Ωστόσο ακόμη δεν έχουμε βρει το προϊόν. Δηλαδή το πως οι δήμοι και οι περιφέρειες θα συνεργαστούν με τους ιδιώτες για την παραγωγή κοινωνικής κατοικίας, με την ιδιοκτησία να ανήκει στους δημόσιους φορείς», ανέφερε ο κος Ανδριόπουλος.

Στο Μινιόν πάντως οι 36-37 κατοικίες που θα αναπτυχθούν σε δεύτερη φάση (μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση στα κτίρια ΒΓΔΕ με εμπορικές και γραφειακές χρήσεις) δεν θα ανήκουν στη λεγόμενη προσιτή κατοικία, καθώς οι τιμές θα κυμαίνονται από 5,5 έως 10 χιλ. ευρώ ανά τ.μ. και ήδη υπάρχει λίστα 120 υποψήφιων αγοραστών.

Το grand opening του Πύργου του Πειραιά

Τον Ιούνιο θα γίνει το grand opening του Πύργου του Πειραιά με τον ανακαινισμένο «πράσινο» ουρανοξύστη των 34.600 τ.μ. να είναι 100% μισθωμένος.

Σε λίγες μέρες θα εγκαινιαστεί το νέο κατάστημα Zara και Zara Home στον Πύργο του Πειραιά, ένας από τα μεγαλύτερους χώρους πώλησης του κορυφαίου λιανοπωλητή παγκοσμίως. Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του καταστήματος, που θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στόχος είναι να κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων πριν την έναρξη της πασχαλινής περιόδου.

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι ενοικιάσεις και στους γραφειακούς ορόφους του πρώτου ψηφιακού, «πράσινου» ουρανοξύστη της χώρας, καθώς πέραν της εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας Dialectica και της V Group του επιχειρηματία Βύρωνα Βασιλειάδη, που ήδη έχουν κλείσει θέση στον Piraeus Tower, υπάρχουν διαπραγματεύσεις με δύο ακόμη μισθωτές από τους κλάδους της τεχνολογίας και της ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις