Η ανοιχτή πληγή της φοροδιαφυγής που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες νοικοκυριά και επιχειρήσεις απασχόλησε το συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024».

Σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν το λαθρεμπόριο καπνού και η… ταραχώδης πορεία της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών.

« Η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, η μάχη για να αντιμετωπίσουμε το λαθρεμπόριο είναι πολύ σκληρή με δεδομένο πως είμαστε μία χώρα με χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Κάνουμε συνεχείς ελέγχους, έχουμε στήσει και κέντρο επιχειρήσεων για το λαθρεμπόριο καπνού, οι διαφυγόντες φόροι το 2023 από το παράνομο εμπόριο καπνού άγγιξαν τα 274 εκατ. ευρώ», επεσήμανε ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ που εστίασε στις ενέργειες της ΑΑΔΕ για την προληπτική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (myData,διασύνδεση  POS –  Ταμειακών).

«Κλείστε ραντεβού για διασύνδεση POS – Tαμειακών, ξεκινούν έλεγχοι»

Για την χρήση POS και την διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, σημείωσε πως «η πρώτη εικόνα που έχουμε από τα ταξί είναι πως υπάρχει συμμόρφωση. Για 1.072 επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την διασύνδεση χτίζουμε ήδη το προφίλ τους, θα ξεκινήσουμε ελέγχους για όσους δεν συμμορφωθούν, από τους πιο μεγάλους μέχρι τους πιο μικρούς, καλώ όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν κλείσει ραντεβού για διασύνδεση να το κάνουν το συντομότερο. Και φέτος το πρόγραμμα ελέγχων για την φοροδιαφυγή θα είναι ευρύ και εκτεταμένο, στο myData (που βοηθά το επιχειρείν στις συναλλαγές του με την εφορία) ο αριθμός των συναλλαγών που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020 ξεπερνά τα 2,3 τρισ. ευρώ».

Σταθερή φορολογία

«Είναι ηθική υποχρέωση προς τη χώρα και τους καταναλωτές να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο καπνού», σημείωσε η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας στην καπνοβιομηχανία JTI.

«Θεωρώ πως πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για το λαθρεμπόριο, απαραίτητη είναι η αλλαγή νοοτροπίας, πρέπει να σκεφτούν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους», υποστήριξε ζητώντας «σταθερή φορολογία για τις εταιρείες, δεν είναι πρωτεύων αν είναι χαμηλά ή ψηλά οι φόροι, να είναι όμως σταθεροί».

Βούληση

«Απαιτείται συνεχής προσπάθεια για την διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, μόνο με την διασφάλιση του ανταγωνισμού ωφελείται ο καταναλωτής, το δικαστήριο της ΕΕ αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων στα κράτη – μέλη για την διαμόρφωση των τιμών στην αγορά του καπνού», ανέφερε ο Αντώνης Μεταξάς, Aναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο EKΠA.

«Όλα έχουν να κάνουν με την βούληση του πολιτικού συστήματος, μπορεί αν θέλει να ενισχύσει τις ελεγκτικές αρχές, χρειάζονται βούληση και οργανωτική στήριξη», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών
Tax |

ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών

Προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το χρόνιο πρόβλημα της περιόδου υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων