Νέα άνοδο καταγράφουν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εξανεμίζονται οι οι ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα οδηγήσουν σύντομα σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 14 σεντς στα 90,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 10 σεντς στα 86,53 δολάρια.

Ο νέος γύρος συζητήσεων για την κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς στο Κάιρο, έβαλε τέλος χθες σε ένα πολυήμερο ράλι για το πετρέλαιο. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα διατάξει επίθεση στη Ράφα, την οποία παρουσιάζει ως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό «τερματίζει τις ελπίδες που κυρίευσαν για λίγο την αγορά χθες ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή ενδέχεται να χαλαρώνουν», αναφέρει ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς της IG.

Η Χαμάς είπε νωρίς την Τρίτη ότι η πρόταση του Ισραήλ που έλαβε από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα αιτήματα των παλαιστινιακών φατριών. Ωστόσο, η Χαμάς είπε ότι θα μελετήσει την πρόταση πριν απαντήσει στους μεσολαβητές.

Premium ανόδου

Παράλληλα, η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα πάρει εκδίκηση μετά από αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο στρατηγούς και πέντε στρατιωτικούς συμβούλους της στη Δαμασκό, αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. «Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου υποστηρίζει πράγματι την τρέχουσα μεσοπρόθεσμη ανοδική φάση του πετρελαίου», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA στη Σιγκαπούρη.

Τα ευρύτερα θεμελιώδη μεγέθη υποστηρίζουν επίσης τις τιμές, είπαν οι αναλυτές της ANZ. Η ζήτηση καυσίμων της Ινδίας έφτασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το οικονομικό έτος 2024 λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης βενζίνης και καυσίμου αεριωθουμένων, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα. Μια βελτίωση στην κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα αναμένεται επίσης να ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων.

Αυτή την εβδομάδα, η αγορά στρέφει το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την οικονομική κατεύθυνση των δύο κορυφαίων καταναλωτών πετρελαίου στον κόσμο.

Στην Αμερική, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού Pemex είπε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα, ώστε να μπορεί να προμηθεύει περισσότερα σε εγχώρια διυλιστήρια, μειώνοντας την προσφορά που διατίθεται στους αγοραστές της εταιρείας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία κατά ένα τρίτο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities