
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια σημαντική πρωτοβουλία. Στο άκουσμα και μόνο η ιδέα να καταστεί η Ρόδος ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως δεν μπορείς παρά να την επικροτήσεις.
Η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού άλλωστε ήταν -και επεδίωκε να είναι- πάντοτε στην πρωτοπορία.
Εξού και η τεράστια φήμη που απέκτησε και συνεχίζει να απολαμβάνει σε παγκόσμια κλίμακα.
Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν καλά το νησί και τις αδυναμίες του, -γιατί υπάρχουν και μάλιστα πολλές- το όλο εγχείρημα φέρνει ένα ελαφρό μειδίαμα στα χείλη.
Και εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγηθούμε.
Οι προθέσεις -και δεν έχουμε λόγο να τις αμφισβητήσουμε- μπορεί να είναι καλές. Η όλη προσπάθεια μοιάζει με ένα… άλμα στο μέλλον. Γιατί εκεί οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια, ας μην γελιόμαστε.
Ωστόσο, κάπου εδώ μπαίνει ένα μεγάλο αλλά.
Και αυτό γιατί επιχειρείται ένα φιλόδοξο project, τη στιγμή που δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις δημόσιες υποδομές.
Από το οδικό δίκτυο μέχρι την διαχείριση των απορριμμάτων η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι κολακευτική. Και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στο Σμαραγδένιο νησί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υστέρησης των δημόσιων υποδομών είναι το γεγονός πως οι δημοτικές ενότητες Αφάντου και Αρχαγγέλου στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού δεν έχουν ακόμη… βιολογικό καθαρισμό! Πρόκειται για δυο πόλεις με πανω από 5.000 μόνιμους κατοίκους, έκαστη και χιλιάδες επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα λύματα εν έτει 2024 μεταφέρονται με βυτιοφόρα σε κοντινό προορισμό, όπου και εναποτίθενται προκειμένου να υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία προτού καταλήξουν στην θάλασσα.
Πολλές φορές μάλιστα, αυτό γίνεται μπροστά στα μάτια των έκπληκτων τουριστών που απορούν με το όλο θέαμα.
Καλοδεχούμενα τα μεγάλα οράματα, και μάλιστα με πράσινο «πρόσημο» έστω και εάν συνοδεύονται από πομπώδεις εξαγγελίες (έχουμε χορτάσει από αυτές).
Καλύτερη όμως η επίλυση προβλημάτων που αφορούν στα στοιχειώδη.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και φυσικά για ανάπτυξη που στηρίζεται σε στέρεες βάσεις…


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία