Συμφωνία συνεργασίας για την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών, υπέγραψαν η Βρετανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θαλάσσια σύνορα στη Βόρεια Θάλασσα.

Ειδικότερα, οι έξι εμπλεκόμενες χώρες -Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Νορβηγία και Ολλανδία- υπέγραψαν κοινή δήλωση, η οποία θα τους επιτρέψει να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Οι απειλές για τα υποθαλάσσια καλώδια και τους αγωγούς έχουν γίνει εστία ασφαλείας για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης μετά τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου 2022 στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ

Τον Μάιο του 2023, το ΝΑΤΟ είχε πει ότι η Ρωσία μπορεί να σαμποτάρει υποθαλάσσια καλώδια για να τιμωρήσει τα δυτικά έθνη επειδή υποστηρίζουν την Ουκρανία, ενώ οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ασφάλεια έχουν αυξηθεί περαιτέρω μετά τον πόλεμο της Γάζας.

«Η Βόρεια Θάλασσα είναι η κινητήρια δύναμη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των καθαρών μηδενικών φιλοδοξιών της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ήπειρο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε την κρίσιμη ενεργειακή της υποδομή τώρα και στο μέλλον»,  ανέφερε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Άντριου Μπάουι, Βρετανός υπουργός Πυρηνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας .

«Η ενίσχυση των δεσμών με τους βασικούς βόρειους Ευρωπαίους γείτονές μας, όπως έχουμε σήμερα, θα κάνει ακριβώς αυτό, διασφαλίζοντας ότι η υποδομή είναι ανθεκτική έναντι εκείνων που μπορεί να επιδιώξουν να την απειλήσουν ή να την διαταράξουν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια