Σε αρνητική υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τους αυξημένους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε «αρνητικές» από «σταθερές», αν και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κίνας στο Α+.

Κίνα: Ένα ακόμη σοκ θα προκαλούσε νέα παγκόσμια κρίση – Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Η αναθεώρηση της προοπτικής του κινεζικού χρέους αντανακλά τους αυξανόμενους κινδύνους που επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της Κίνας την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch, αναμένει πως το ΑΕΠ του Πεκίνου θα υποχωρήσει στο 4,5% το 2024 από 5,2% το 2023, χάνοντας τις κυβερνητικές προβλέψεις για 5% εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αγορά ακινήτων και των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών.

Παράλληλα, ο οίκος προσδοκά ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 61,3% του ΑΕΠ το 2024 από 56,1% το 2023- υποστηριζόμενο κυρίως από την αυξημένη δημοσιονομική στήριξη από το Πεκίνο για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Η αποπληθωριστική τάση της Κίνας παρέμεινε επίσης μια ανησυχία, δήλωσε η Fitch, με τον διατηρούμενο αποπληθωρισμό να παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους για το ΑΕΠ της χώρας.

Η απάντηση της Κίνας

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την υποβάθμιση από Fitch, ενώ επέκρινε επίσης το σύστημα του οίκου αξιολόγησης για το γεγονός ότι του διέφυγαν ορισμένες θετικές επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι προσπάθειές του για την εκτόνωση των υψηλών επιπέδων χρέους προχωρούν με ομαλό τρόπο και ότι ο συνολικός κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή