Κατασκοπικό θρίλερ με φόντο την Κίνα βλέπουν Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ειδικά για στρατιωτικές εγκαταστάσεις η είσοδος Κινέζων υπηκόων, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι αφήνει νομικά παραθυράκια.

Όπως αναφέρει το Newsweek, πάνω από 30 μέλη του Κογκρέσου κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι έχει αφήσει κάποια παραθυράκια τα οποία επιτρέπουν σε Κινέζους να αποκτούν, σε ορισμένες περιπτώσεις βίζα, επιτρέποντας την παράνομη είσοδο στο νησί Γκουάμ μέσω της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων (CNMI).

Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια απορρέουν από ένα πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, το οποίο επιτρέπει σε Κινέζους υπηκόους να εισέρχονται στο Γκουάμ μέσω της CNMI χωρίς ξεχωριστή βίζα είτε Β-1 (επιχειρήσεις) είτε Β-2 (τουρισμός).

Στις 30 Νοεμβρίου 2023, 32 γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων η Τζόνι Ερνστ από την Αϊόβα και ο Νιλ Νταν από τη Φλόριντα, έστειλαν μία επιστολή στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πολιτική αυτή, που είναι γνωστή ως Ενοποιημένος νόμος για τους φυσικούς πόρους του 2008 (CNRA).

Οι βουλευτές καταγγέλλουν πως παρόλο που περίμεναν πάνω από τέσσερις μήνες για διευκρινίσεις, υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν κάποια απάντηση και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών ισχυρίζονται ότι με αυτή την πολιτική κινδυνεύουν κρίσιμες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Γκουάμ.

Οι κίνδυνοι

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει ήδη αποδείξει ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να διεισδύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτή η απειλή αυξάνεται κάθε μέρα καθώς οι Κινέζοι πολίτες χρησιμοποιούν ένα παραθυράκι για τη βίζα για να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις μας στο Γκουάμ», δήλωσε η Ερνστ στο Newsweek.

«Αντί να ακούσει τις εκκλήσεις μου να κλείσει αυτό το κενό και να αποτρέψει την περαιτέρω κατασκοπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η κυβέρνηση Μπάιντεν σέρνεται για τέσσερις μήνες και τώρα υπερασπίζεται μια ξεπερασμένη πολιτική», προσέθεσε.

Μάλιστα η Ερνστ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην κάνει κανένα λάθος γιατί «θέτει σε κίνδυνο τα στρατιωτικά μας μυστικά. Πρέπει να αλλάξουμε αυτή την πολιτική βίζας και να βάλουμε τέλος στην πρόσβαση των Κινέζων υπηκόων στις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις και στα εδάφη των ΗΠΑ για οποιαδήποτε κακόβουλη δραστηριότητα».

Η απάντηση του υπουργείου

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS), απάντησε στους βουλευτές υποστηρίζοντας ότι η πολιτική απαιτεί από το υπουργείο να προσδιορίσει τις χώρες από τις οποίες η CNMI λαμβάνει «σημαντικό οικονομικό όφελος» από τον αριθμό των επισκεπτών για αναψυχή εντός του έτους που προηγείται της θέσπισης.

Το υπουργείο διαπίστωσε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας πληρούσε αυτό το οικονομικό όριο το 2009.

«Το DHS ανταποκρίνεται στην αλληλογραφία του Κογκρέσου απευθείας μέσω των επίσημων διαύλων και το υπουργείο θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται κατάλληλα στην εποπτεία του Κογκρέσου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Newsweek.

Σύμφωνα με τη CNRA, από τις 3 Οκτωβρίου 2019, οι υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μπορούν να ταξιδέψουν στη CNMI χωρίς βίζα για προσωρινή επίσκεψη για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή για έως και 14 ημέρες. Η εν λόγω άδεια δεν περιλαμβάνει την απασχόληση.

Τα άτομα χωρίς βίζα δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ. Όταν τα άτομα αυτά συναντώνται στα αεροδρόμια της CNMI, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων έχουν οδηγίες να απαγορεύουν τα ταξίδια τους προς άλλους προορισμούς των ΗΠΑ.

Γκουάμ

Η Κοινοπολιτεία των Βορείων Μαριάνων Νήσων (CNMI) βρίσκεται περίπου 193 χιλιόμετρα βόρεια του Γκουάμ, εδάφους των ΗΠΑ, και 2.400 χιλιόμετρα ανατολικά των Φιλιππίνων, σε απόσταση μόλις τριών ωρών από το Τόκιο με αεροπλάνο.

«Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παραμένει σε επαγρύπνηση στα καθήκοντά του για τον έλεγχο και την εξακρίβωση των στοιχείων, τα οποία επικεντρώνονται στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης των διαδικασιών μας για τις μεταναστευτικές και μη μεταναστευτικές βίζες, μεταξύ άλλων με τον εντοπισμό, και όπου είναι απαραίτητο με την άρνηση εισόδου σε ταξιδιώτες υψηλού κινδύνου», έγραψε το υπουργείο στην αλληλογραφία του.

«Εσκεμμένη άγνοια»

Ο Νταν δήλωσε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια μοιάζει με «εσκεμμένη άγνοια».

«Επιβεβαίωσαν ότι το ισχύον καταστατικό επιτρέπει στους Κινέζους υπηκόους να εισέρχονται στην Κοινοπολιτεία των Βορείων Μαριάνων Νήσων για 14 ημέρες χωρίς βίζα», δήλωσε από την πλευρά του στο Newsweek. Ωστόσο, αδυνατούν να καταλάβουν γιατί είναι κρίσιμο να εφαρμόσουμε την απαίτηση της βίζας B-1/B-2 για την είσοδο στη CMNI για να αποτρέψουμε με επιτυχία την επιθετικότητα και τη διεθνική καταστολή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

«Η επιβολή του νόμου κάνει εξαιρετική δουλειά στη σύλληψη όσων έχουν κακές προθέσεις, αλλά δείτε πώς χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας την κρίση στα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να συμβεί το ίδιο πράγμα στην CMNI».

Στα τέλη Μαρτίου, η Υπηρεσία Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων ανέφερε στο Newsweek ότι ένας Κινέζος υπήκοος είχε εισέλθει χωρίς άδεια στη ναυτική βάση 29 Palms στον τομέα El Centro της Καλιφόρνιας. Το εν λόγω άτομο, ένας άνδρας, διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν παράνομα στις ΗΠΑ, τέθηκε υπό κράτηση και μεταφέρθηκε σε κοντινό σταθμό για να ακολουθηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω