Νέο υψηλότερο στόχο θέτει η ΔΕΗ υπό τη διοίκηση του προέδρου και CEO Γιώργου Στάσση για το 2024.

Ο κ. Στάσσης επιβεβαίωσε εκ νέου με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 τα οποία έκλεισαν με EBITDA 1,5 δισ. ευρώ (εντός στόχου) ότι το 2024 θα φέρει τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των 1,7 δισ. ευρώ. Στόχο τον οποίο είχε θέσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του στρατηγικού πλάνου της περιόδου 2024 – 2026.

ΔΕΗ: Στο 1,5 δισ. τα EBITDA και επιστροφή στα μερίσματα με 0,25 ευρώ/μετοχή

Οδηγοί

Όπως φαίνεται από την παρουσίαση και την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, η ΔΕΗ επιδιώκει τα 1,7 δισ. ευρώ έχοντας δύο οδηγούς:

Ο πρώτος αφορά στην πλήρη καθετοποιημένη δομή του ομίλου αλλά και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και ο δεύτερος στα έσοδα από τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πολλά υποσχόμενος τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναμένεται να δώσει στη ΔΕΗ υψηλότερη κερδοφορία στην επόμενη διετία, όταν το 2026 θα έχει ανεβάσει το χαρτοφυλάκιο (πλην υδροηλεκτρικών) στα 5,5 GW από περίπου 1,5 GW.

Η εξαγορά των assets της Enel στη Ρουμανία έχει διευρύνει τη βάση κερδοφορίας της ΔΕΗ.

Έτσι, το 2023 η ΔΕΗ έχτισε το EBITDA κατά περίπου 710 εκατ. ευρώ από τις διαφοροποιημένες δραστηριότητες και κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ από τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2022 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 580 και 310 εκατ. ευρώ.

Ανθεκτικότητα

Οι επιδόσεις αυτές σε συνδυασμό με την επέκταση των δραστηριοτήτων της (το πελατολόγιο της αυξήθηκε στα 8,7 εκατ. από 5,6 εκατ. ) παρέχουν ισχυρή ανθεκτικότητα στη ΔΕΗ.

Παρά την πτώση των τιμών στην ενέργεια, όπως σημείωσε και ο κ. Στάσσης στους αναλυτές, ο όμιλος θα φέρει υψηλότερη κερδοφορία.

Και πλέον, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο όμιλος είτε με υψηλές είτε με χαμηλές τιμές θα σημειώνει ισχυρές επιδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια