Συνήθως η λύση έπεται του προβλήματος. Στην περίπτωση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, πρώτα ανακοινώθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα (η λύση) και μια εβδομάδα μετά τα πρόστιμα για καταχρηστικές πρακτικές (το πρόβλημα).

Γενικώς η υπόθεση των εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, όπως είναι ο πλήρης τίτλος των εταιρειών που έχουν στα χέρια τους ιδιωτικό χρέος άνω των 90 δισ., χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρη ελληνική πρωτοτυπία. Ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο στήθηκαν αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ολόκληρα πακέτα δανείων άλλαζαν χέρια και οι δανειολήπτες κάποια στιγμή συνήθως τυχαία μάθαιναν ότι το δάνειό τους έχει φύγει από την τράπεζα με την οποία είχαν συνάψει την αρχική δανειακή σύμβαση.

Για να γίνει αντιληπτό, μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά από 7 χρόνια λειτουργίας, αποφασίστηκε η υποχρέωση των εν λόγω εταιρειών να παρέχουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες προσωποποιημένης ενημέρωσης. Να μπορεί ο δανειολήπτης να έχει πρόσβαση σε κάτι αυτονόητο σαν το ebanking και να μαθαίνει το υπόλοιπο της οφειλής του, τον αριθμό των δόσεων, το ύψος και τον προβλεπόμενο χρόνο καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου του. Ολα αυτά μέχρι σήμερα τα υπέθετε. Και αν αργούσε και καμιά δόση, είχε να αντιμετωπίσει και το ενοχλητικό τηλεφώνημα από τα τμήματα ενημέρωσης οφειλετών με τα οποία συνεργάζονται οι εν λόγω εταιρείες, κατά τα παράνομα πρότυπα των παλιών εισπρακτικών.

Το χειρότερο όλων και το πιο άδικο είναι ότι έριχναν όλους τους δανειολήπτες στον ίδιο «κουβά». Είτε ήταν κατ’ επάγγελμα μπαταξής, είτε έκανε το… λάθος να κάνει κάποια στιγμή μια ρύθμιση οφειλής και κατατάχτηκε το δάνειό του αυτόματα στα ύποπτα για «κοκκίνισμα» και πωλήθηκε σε fund, ίδια είναι η αντιμετώπιση που τύγχανε. Και ας μην τον ενημέρωσε ποτέ κανείς ότι η διευκόλυνση που σύστηναν οι τράπεζες θα τον έστελνε στις αγκαλιές των funds και των εταιρειών που διαχειρίζονται για λογαριασμό τους τα κόκκινα δάνεια στη χώρα μας. Και οι συγκεκριμένες εταιρείες με εξαιρετικά μικρές επενδύσεις σε σχέση με το μέγεθος των αξιών που διαχειρίζονται να νομίζουν (και να επιβεβαιώνονται) ότι έπιασαν την «καλή» εδώ στην Ελλάδα.

Ολες θυγατρικές μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών και σχεδόν όλες καταγράφουν ζημιές σχεδόν παντού όπου δραστηριοποιούνται. Εκτός της χώρας μας. Μόνο στην Ελλάδα βγάζουν τέτοια εντυπωσιακά κέρδη, πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Μια δε μητρική, της πιο μεγάλης ελληνικής, δυσκολεύεται τόσο πολύ από τις διεθνείς της δραστηριότητες που σχεδιάζει να προχωρήσει σε ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους της προς τους ομολογιούχους δανειστές της. Ζητάει ρύθμιση και διευκολύνσεις έναντι των χρεών της. Αλλά στην Ελλάδα η θυγατρική της έφαγε πρόστιμο για μη ορθή ενημέρωση οφειλών σε δανειολήπτη που ήθελε να την εξοφλήσει (!) και για έναν άλλον στον οποίο καθυστερούσε να απαντήσει στον αντιλογισμό επιπλέον δόσης που μπήκε κατά λάθος από τον δανειολήπτη.

Κοντολογίς, τα πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης είναι χρήσιμα έστω και καθυστερημένα. Το νέο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών κάνει μεν τα αυτονόητα που δεν γίνονταν επί χρόνια, αλλά θα βοηθήσει. Για να πειστούν ωστόσο οι δανειολήπτες για την ειλικρίνεια της κυβέρνησης θα χρειαστεί οι έλεγχοι να συνεχιστούν και το πλαίσιο να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion