
«Tο σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μια μετασχηματιστική στρατηγική που έπαιξε κομβικό ρόλο στη μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ», τόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γεώργιος Ζαββός, μιλώντας στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα συνέβαλε στο να λάβει εκ νέου η χώρα επενδυτική βαθμίδα, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα, όπως φαίνεται και από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την «εκτόξευση» των καταθέσεων, και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Το 2019 τα NPL ξεπερνούσαν τα 70 δισ. ευρώ και σήμερα βρίσκονται κάτω από τα 11 δισ. ευρώ. “Υπήρξε μία σημαντική ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου. Μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής» απελευθερώθηκαν πόροι, συνεισφέροντας στην πραγματική οικονομία και αυτό έθεσε το μονοπάτι για την κερδοφορία” ανέφερε ο κ. Ζαββός.

“Μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής» επεκτάθηκε η δευτερογενής αγορά NPL και δημιουργήθηκε η αγορά των servicers που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη και την διαχείριση NPL”, επεσήμανε, κάνοντας λόγο για μία πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία, με απτά αποτελέσματα και τεχνογνωσία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπληρώνοντας ότι: “Τώρα χρειαζόμαστε έναν «πράσινο Ηρακλή» στην Ευρώπη, για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλες ανάγκες για την στροφή σε μία πράσινη οικονομία”.
Αναγκαιότητα για την οικονομία
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cepal Hellas, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, σχολίασε ότι περίπου τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», κλείνει ένας πρώτος κύκλος και εγκαθιδρύεται μία πιο μακροπρόθεσμη προοπτική. Δώδεκα εταιρείες έχουν αναλάβει περίπου 90 δισ. περιουσιακών στοιχείων με τα μισά από αυτά να προέρχονται από τον «Ηρακλή».
“Ήταν αναγκαιότητα για την οικονομία” τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας πως χωρίς τους servicers το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει καθώς απαιτούσε ανεξάρτητες εταιρείες. “Σταδιακά θα μειωθούν οι παίκτες λαμβάνοντας υπόψη ότι το πλαίσιο κανονισμών στην Ευρώπη αλλάζει. Η δευτερογενής αγορά είναι ελεύθερη στην Ευρώπη αλλά πρέπει να σκεφτούμε την προστασία καταναλωτών” σημείωσε περαιτέρω, προσθέτοντας ότι οι servicers προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, την αναφορά, την εξυπηρέτηση πελατών, το πλαίσιο και την πολιτική που ακολουθούν.
Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι “Η λειτουργία τους ωφελεί την οικονομία καθώς επανατοποθετεί περιουσιακά στοιχεία σε αυτή”, επισημαίνοντας πως το 50% των δανείων έχουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους και η απόδοση τους δεν αφορά μόνο τους επενδυτές, αλλα «επιστρέφει» και στο ίδιο το κράτος.
Ο Partner, Banking Practice, Co-Head, Oliver Wyman, Greece, Euan Robertson, υπογράμμισε πως μακροπρόθεσμα κάποια από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και να επιστρέψουν εκ νέου στις τράπεζες. “Αυτό είναι απαραίτητο γιατί ο τραπεζικός τομέας πρέπει να διευρυνθεί” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος έχει τη φθηνότερη χρηματοδότηση για αυτά τα δάνεια και συμπλήρωσε ότι οι servicers θα πρέπει να μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους με όσο το δυνατόν πιο άμεση εκταμίευση. Ωστόσο η επιστροφή δανείων στις τράπεζες θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Robertson πρότεινε το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν εμπόδια για κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.


Latest News

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ