Δύο μεγάλες επενδύσεις στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης ανακοίνωσε ο CEO της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης 

Στη διάρκεια της παρουσίας του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Σιάμισιης επισήμανε τη στροφή στο ρεαλισμό που καταγράφεται στο θέμα της πράσινης ενεργειακής μετάβασης επικαλούμενος και τις πρόσφατες αποφάσεις της COP 28.: «Είδαμε μία μονοδιάστατη προσέγγιση που ήθελε να φυγούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να παμε στην πράσινη ενέργεια. Και κυρίως να φύγουμε από τον λιγνιτη και να κατευθυνθούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο ενδιάμεσο της διαδρομής, όμως, υπάρχουν τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο. Η πράσινη μετάβαση θα γίνει είναι μονόδρομος», είπε και έγινε πιο σαφής: «Αυτό που εμείς θέσαμε σε αμφισβήτηση είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το πλάνο, δηλαδή το πόσο γρήγορα μπορούμε να μεταβούμε στην πράσινη ενέργεια. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν θέσει τις εξελίξεις σε πιο ρεαλιστική βάση.»

HELLENiQ ENERGY: Καθαρά κέρδη στα 606 εκατ. για το 2023 – Στο 0,90 ευρώ ανά μετοχή το συνολικό μέρισμα

Οι επενδύσεις

Ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε δύο μεγάλες επενδύσεις που ξεκινά η HELLENiQ ENERGY στα δύο διυλιστήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το ύψος των επενδύσεων ανέρχονται σε 3 με 4 δισ. ευρώ και αυτές θα ολοκληρωθούν την επόμενη δεκαετία».

Η πρώτη επένδυση θα γίνει στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης: «Το πρώτο μεγάλο έργο πρόκειται για ένα hub στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου 600 MW που θα συνδέεται απευθείας με τα διυλιστήρια. Θα περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Θα παράγεται από την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια υδρογόνο. Στο hub θα παράγεται και αμμωνία, ενώ θα περιλαμβάνεται και μικρό έργο αποθήκευσης υδρογόνου», περιέγραψε ο κ. Σιάμισιης.

Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης, σύμφωνα με τον ίδιο ανέρχεται σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Στα διυλιστήρια της Αττικής – δεν προσδιόρισε ο CEO αν θα είναι σε Ασπρόπυργο ή Ελευσίνα – θα αναπτυχθεί το δεύτερο μεγάλο έργο του ομίλου: «Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση που θα συνδυάζει την δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, την παραγωγή μπλε υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων σε συνδυασμό με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

Υδρογονάνθρακες

Ο CEO του ομίλου μίλησε και για τη συμμετοχή της HELLENiQ ENERGY στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι εταίρος της ExxonMobil σε δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη ενώ είναι μοναδική διαχειρίστρια και σε μπλοκ ανοιχτά του Ιονίου.

Ο κ. Σιάμισιης προσγείωσε… τις προσδοκίες για ταχεία εξέλιξη στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου: «Στην ελλαδα ειμαστε 12 με 18 μηνες μακριά από το να πάρουμε απόφαση για γεώτρηση και απέχει πολύ και η περίοδος της εκμετάλλευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η HELLENiQ ENERGY βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και ανάλυσης των γεωφυσικών δεδομένων που ελήφθησαν από τις τελευταίες σεισμικές έρευνες.

Το placement

Εξάλλου, ο κ. Σιάμισιης εμμέσως πλην σαφώς μίλησε και για το πιθανό νέο placement της εισηγμένης.

Όπως είπε «είναι θέμα των μετόχων και αυτοί θα αποφασίσουν», είπε αναφερόμενος στο ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «επιτυχημένη τη διάθεση του 11%» – έγινε πριν το τέλος του 2023. Όπως υπογράμμισε «για να υλοποιηθούν επενδύσεις 3 με 4 δισ. ευρώ, όπως σας περιέγραψα νωρίτερα, απαιτείται καλύτερη πρόσβαση στη μετοχή», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green