Νέο αίτημα εντός του μήνα αναμένεται να αποστείλει η κυβέρνηση προς την Κομισιόν για αποδέσμευση πόρων της τάξης 2,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη τύπου για την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το παραπάνω αφορά το 4ο αίτημα της ελληνικής πλευράς προς την ευρωπαϊκή, ενώ τον Μάιο θα ακολουθήσει ακόμη ένα αίτημα για ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης: 500 δισ. ευρώ παραμένουν αδιάθετα – «Γκρίνια» χωρών για γραφειοκρατία από ΕΕ

Ορόσημα

Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα 18 από τα 20 ορόσημα, προαναγγέλοντας ότι τα υπόλοιπα 2 θα έχουν επιτευχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 17%. Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι και το 3ο ελληνικό αίτημα, η χώρα μας έχει λάβει 14,9 δισ. ευρώ, ήτοι το 41% των συνολικών πόρων, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 30%.

Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι χθες κυρώθηκε η αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία «επιτρέπεται μία φορά στη διάρκεια της ζωής του», κάτι που όπως επισήμανες «Απέδειξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με τα 36 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι τα 18,2 δισ. ευρώ δεν επιστρέφονται ενώ τα 17,8 δισ. ευρώ αποτελούν «πόρους στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων με πολύ χαμηλά επιτόκια», προκειμένου να «καλύψουμε το επενδυτικό κενό».

Θεσσαλία και Έβρος

Επιπρόσθετα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανακατεύθυνση πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη σε Έβρο και Θεσσαλία. Ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η ζημιά στη Θεσσαλία άγγιξε τα 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2,5 δισ. ευρώ να αφορούν υποδομές, επισημαίνουντας ότι «ανακατευθύναμε πόρους από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως πρόσθεσε περί τα 600 εκατ. από το Ταμείο κατευθύνθηκαν στη Θεσσαλία και 86 εκατ. στον Έβρο.

Νέα προγράμματα

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «Να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Για αυτό και έκανε λόγο για 2 επιπρόσθετα προγράμματα. Το πρώτο είναι το ΤΕΠΙΧ 3 με δύο πυλώνες: Το εγγυοδοτικό με 2% επιτόκιο και το δεύτερο που αφορά την επιδότηση επιτοκίου, με το 40% να είναι άτοκο και το 60% με 3% επιτόκιο.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, αναφέρθηκε και σε εγγυοδοτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με εγγυήσεις έως 70%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News