Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και η υποτίμηση εθνικών νομισμάτων, αλλά και οι εμπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε καθεστώτα της περιοχής είναι οι πιο πρόσφατοι λόγοι που προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες, εξαιτίας των οποίων τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των Δυτικοαφρικανών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, προβλέπεται ότι σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την περιοχή θα δυσκολευτούν να τραφούν τους επόμενους μήνες, 4 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως καικατά 12% περισσότεροι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι εμπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε στρατιωτικά καθεστώτα έχουν επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σε δήλωση την Παρασκευή.

Από τους καύσωνες στην επισιτιστική ανασφάλεια – Μια ματιά στην παγκόσμια κλιματική κρίση

«Η οικονομική κατάσταση γίνεται εξέχουσα κινητήρια δύναμη της επισιτιστικής κρίσης στην περιοχή», δήλωσε ο Ollo Sib, ανώτερος ερευνητής στο WFP. Η κατάσταση είναι χειρότερη σε χώρες όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος, με τη Νιγηρία, τη Γκάνα και τη Σιέρα Λεόνε μεταξύ αυτών που δέχονται τις χειρότερες επιπτώσεις».

Οι τιμές των βασικών σιτηρών σε όλη την περιοχή έχουν δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, λόγω των ασθενέστερων τοπικών νομισμάτων και του υψηλότερου κόστους καυσίμων και μεταφοράς. Η περιφερειακή παραγωγή δημητριακών για την αγροτική περίοδο 2023-24 παρουσιάζει έλλειμμα 12 εκατομμυρίων τόνων.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων από ορισμένες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού επηρεάζουν επίσης το εμπόριο και περιορίζουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων.

«Επιπλέον, το κόστος των τροφίμων και της μεταφοράς αυξήθηκ και όλα αυτά έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, επειδή όλες αυτές οι χώρες εισάγουν τρόφιμα», δήλωσε ο Sib.

Η Νιγηρία, το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, έχει τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων με επισιτιστική ανασφάλεια με περισσότερα από 26 εκατομμύρια, από 25 εκατομμύρια πέρυσι.

Η επισιτιστική ανασφάλεια έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στο ανατολικό Τσαντ, μια περιοχή όπου οι άνθρωποι συνήθως έχουν αρκετά για να φάνε, επειδή έχει δει μια εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν διαφύγει από τα σύνορα για να γλιτώσουν από έναν εμφύλιο πόλεμο στο γειτονικό Σουδάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή