Ανάπτυξη μόλις 1,5% το 2024, προβλέπει για την Ελλάδα το consensus (μέση εκτίμηση) των οικονομολόγων και των αναλυτών εφέτος, αν και ποιο επίσημες προβλέψεις αναφέρουν πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι υψηλότερος κινούμενος στην περιοχή του 2,1%-2,5% εφέτος.

ΤτΕ: «Βουτιά» στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις – Κατέγραψαν πτώση 38,7% το 2023

Φειδωλοί εμφανίζονται πάντως αρκετοί διεθνείς οίκοι και ξένες τράπεζες , καθώς ανάπτυξη μόλις 1% για την ελληνική οικονομία αναμένει για το 2024 η Allianz, έναντι 1,1% από την Bank of America, 1,3% από την Unicredit, 1,4% από την ING, 1,4% επίσης από την Oxford Economics, 1,5% από την Capital Economics όπως 1,5% και από τις DZ Bank και HSBC.

Ποιο αισιόδοξοι με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1,9% για το 2024 εμφανίζεται η Credit Agricole, έναντι 2% από την Euromonitor, 2,2% από τη Scope, 2,2% από τη Eurobank , 2,3% από την Alpha Bank, 2,4% από τη Fitch, 2,4% επίσης από τη Moody’s 2,5% από την UBS και 2,8% από την EIU.

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά πάντως πως η βραχυπρόθεσμη τάση για το α’ τρίμηνο του 2024, στο 1,7% ετησίως (0,5% σε εποχικά προσαρμοσμένη τριμηνιαία βάση), είναι συμβατή με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος.

Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει επίσης για το 2024 και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εκτίμηση η οποία είναι συμβατή με άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΤτΕ (+2,3%), που τοποθετούν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,1% και 2,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων