«Άστραψαν και βρόντηξαν» οι ξενοδόχοι της Αθήνας με τις δηλώσεις του δημάρχου Χάρη Δούκα που ζήτησε την επιβολή φόρου επί του τζίρου των μονάδων για την βελτίωση των υποδομών της πόλης.

Με ανακοίνωσή της η ένωση των ξενοδόχων της Αθήνας (ΕΞΑΑΑ) εκφράζει την έκπληξη της για «φράσεις και εκφράσεις οι οποίες εμπεριέχονται στο επίσημο Δ.Τ. του Δήμου Αθηναίων» και επισημαίνει ότι οι ξενοδόχοι «συνεισφέρουν περισσότερο όλων» για την πόλη, ενώ επιβαρύνονται ήδη με 23 φόρους λαμβανομένου υπόψη και του τέλους κλιματικής αλλαγής.

Δούκας (Φόρουμ Δελφών): Αύξηση στα τέλη λόγω υπερτουρισμού

Απαντά ακόμη στην θέση του δημάρχου ότι τα ξενοδοχεία είχαν έσοδα 11 δις. ευρώ σημειώνοντας ότι το νούμερο αυτό αφορά όλη τη χώρα.

Τα ξενοδοχεία πάντα συνεισφέρουν στην πόλη

Στην ανακοίνωση της η ΕΞΑΑΑ επισημαίνει αρχικά ότι «με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε πλήθος χθεσινών και σημερινών δημοσιευμάτων που αφορούν στις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κυρίου Χάρη Δούκα στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Υπήρξαν αναφορές στην ανάγκη να κρατηθεί η Αθήνα καθαρή, αλλά και σε ‘υπερτουρισμό’, σε ‘υπερκορεσμένες περιοχές’, σε μέρος των εσόδων που πρέπει να επιστραφεί στην πόλη».

Στη συνέχεια παραθέτει την φράση του κ. Δούκα: «Όποιοι κερδίζουν πολύ μεγάλα έσοδα αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, πρέπει να γυρνάνε και κάτι στην πόλη» και απαντά ότι τα αθηναϊκά ξενοδοχεία συνεισφέρουν, περισσότερο όλων και «ελέγχονται καθ’ όλα και με τον πλέον αυστηρό τρόπο». Επίσης τονίζει ότι ουδέποτε αρνήθηκαν να συνεισφέρουν «με πολλαπλούς τρόπους στην πόλη, ακόμη και με δωρεές για έργα βιτρίνας, ακόμη και με προσφορά χιλιάδων δωρεάν δωματίων για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ακόμη και για τα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα της πόλης μας».

Τονίζει ότι η αθηναϊκή ξενοδοχία έχει υλοποιήσε σειρά ερευνών και μελετών για την «φέρουσα ικανότητα» της πόλης σε τουριστικά καταλύματα, για την καθαριότητα, για την ικανοποίηση των επισκεπτών. «Γενικότερα, το έργο που έχουν καταθέσει τα ξενοδοχεία της Αθήνας -ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων- όπως και η οικονομική συνεισφορά τους σε Δήμους και Κράτος μέσα από δεκάδες φόρους επενδύσεων και φόρους λειτουργίας που πληρώνονται από τα ξενοδοχεία, (σημ. οι 22 σε αριθμό φόροι που αναγράφονται σε σχετική μελέτη ΙΝΣΕΤΕ, έγιναν πλέον 23 μαζί με το πρόσφατο ‘τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση’) -είναι και γνωστό και μετρήσιμο.

Για όλα τα παραπάνω μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς», υπογραμμίζει η ΕΞΑΑΑ.

Ερωτήσεις-απαντήσεις

Στη συνέχεια οι ξενοδόχοι της Αθήνας, απαντούν λέξη προς λέξη σε όσα αναφέρει το δελτίο τύπου του δημάρχου Αθηναίων:

Γράφει το δελτίο τύπου: «Το 2023 αυξήθηκαν τα έσοδα στα ξενοδοχεία κοντά στο 23%, δηλαδή έφτασαν κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο δήμος το 2023-2024, με βάση τον προϋπολογισμό του ήταν φτωχότερος». Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, να επισημάνουμε πως τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς δεν αφορούν στον Δήμο της Αθήνας, αλλά ολόκληρη τη χώρα, απαντά η ΕΞΑΑΑ.

-«Χρειάζεται να κρατάω την πόλη καθαρή. Αυτό κανονικά θα αφορούσε μια πόλη των 700.000 ίσως και λιγότερους, κατοίκους. Πλέον όμως, πρέπει να κρατάω καθαρή την πόλη για 7 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες. Άρα, με τους ίδιους πόρους πρέπει να κρατάω καθαρή την Αθήνα για τριπλάσιο πληθυσμό». Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, απαντά η ΕΞΑΑΑ,  από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε (σημ. εάν και εφόσον είναι όντως 7 εκατ. oι αφικνούμενοι επισκέπτες που διαμένουν στην Αθήνα), πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Που αλλού -εκτός από ξενοδοχεία- διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις ‘υπερκορεσμένες περιοχές’, που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους- έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών; Τι έχουν ήδη επισημάνει οι υπάρχουσες μελέτες και έρευνες ΕΞΑΑΑ, ΞΕΕ, ΙΤΕΠ, ΙΝΣΕΤΕ κ.ά. της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις επιπτώσεις της, σε οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον κ.ά., είναι η απάντηση της ΕΞΑΑΑ.

Γιατί μόνο τα ξενοδοχεία;

– «Αναφερόμενος -ο Δήμαρχος Αθηναίων- στο τέλος παρεπιδημούντων, επί του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και ξενοδοχείων ζήτησε να αποδίδεται στους Δήμους όχι το 0,5% αλλά το 2%, όπως ίσχυε αρχικά…. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι σκέφτεται μια πρόταση για ένα φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, το οποίο να είναι διαφοροποιημένο από περιοχή σε περιοχή».  Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, γιατί ειδικά «των ξενοδοχείων»; Όπως και ο ίδιος επισημαίνετε «θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη». Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι – όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;

Από πλευράς μας, καταλήγει η ΕΞΑΑΑ, θα προτείναμε να συζητήσετε τα αμιγώς τουριστικά θέματα -και αυτά των υποδομών της Αθήνας- με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του Τουρισμού και της πόλης μας, όπως και με συναρμόδια υπουργεία – λ.χ. με το υπουργείο Τουρισμού – για το κοινό όφελος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Κάρπαθος: Στην κορυφή των προτιμήσεων των Ολλανδών για θαλάσσια σπορ
Τουρισμός |

Ποιο ελληνικό νησί επιλέγουν οι Ολλανδοί για θαλάσσια σπορ

Η μεγαλύτερη ιστοσελίδα της Ολλανδίας που εστιάζει αποκλειστικά στις διακοπές στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι ο καλύτερος προορισμός στην Ελλάδα για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας