Ένα βίντεο που είδε το Associated Press (AP) δείχνει κομάντος να κατεβαίνουν από ελικόπτερο σε πλοίο κοντά στα στενά του Ορμούζ το Σάββατο, μια επίθεση που αξιωματούχος της άμυνας της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν εν μέσω ευρύτερων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης.

Στη συνέχεια το Ιράν επιβεβαίωσε την επιχείρηση με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA να αναφέρει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο πορτογαλικής σημαίας MSC Aries, που «συνδέεται με το Ισραήλ».

Όπως αναφέρει το το IRNA το πλοίο έχει μεταφερθεί σε ιρανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 20 ναυτικοί από τις Φιλιππίνες.

Εικόνες από την κατάληψη του πλοίου κυκλοφορούν στα social media

Σύμφωνα με το AP, το βίντεο δείχνει την επίθεση που είχε αναφερθεί νωρίτερα από την United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO). Προηγούμενες ενημερώσεις από την UKMTO δεν προσέφεραν λεπτομέρειες σχετικά με την κατάληψη πλοίου στον Κόλπο του Ομάν στα ανοικτά του λιμανιού της πόλης Fujairah των Εμιράτων, εκτός από το ότι το πλοίο «αναφέρθηκε ότι έχει κατασχεθεί από τις περιφερειακές αρχές», χωρίς να διευκρινίζεται για ποιες αρχές πρόκειται.

Ο διοικητής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι η παρουσία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρείται απειλή από την Τεχεράνη και ότι θα μπορούσε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ -την είσοδο στον Κόλπο- εάν κριθεί απαραίτητο. Η Fujairah βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Στενών του Ορμούζ.

Τα στενά του Ορμούζ είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για τον Περσικό Κόλπο και γι’ αυτό έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία. Στα βόρεια βρίσκεται το Ιράν και στα νότια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πηγή χάρτη: AP

Η ανάρτηση της UKMTO

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας με το AP για να συζητήσει θέματα πληροφοριών, μοιράστηκε το βίντεο με το πρακτορείο ειδήσεων. Σε αυτό, οι κομάντος λέγεται ότι κατέβηκαν σε μια στοίβα κοντέινερ που βρίσκονταν στο κατάστρωμα του πλοίου.

Το AP αναφέρει ότι ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούστηκε να λέει: «Μην βγείτε έξω». Στη συνέχεια λέει στους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα. Προσθέτει ότι, ένας καταδρομέας φαίνεται να γονατίζει πάνω από τους άλλους για να τους παρέχει πιθανή κάλυψη από τα πυρά.

Αν και το AP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα το βίντεο, δήλωσε ότι αντιστοιχεί σε γνωστές λεπτομέρειες της επιβίβασης και ότι το ελικόπτερο που εμπλέκεται φαίνεται να είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει και άλλες επιδρομές σε πλοία στο παρελθόν.

Το πλοίο είναι το MSC Aries με πορτογαλική σημαία, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με την Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Η Zodiac Maritime είναι μέρος του ομίλου Zodiac του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Eyal Ofer. Ούτε η MSC ούτε η Zodiac ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα του AP για σχολιασμό.

Σύμφωνα με το AP, το MSC Aries είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά στα ανοιχτά του Ντουμπάι με κατεύθυνση προς τα στενά του Ορμούζ την Παρασκευή και το πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα δεδομένα εντοπισμού του, κάτι που είναι σύνηθες για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και κινούνται στην περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα