Ωρα μηδέν για τη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ και εν αναμονή της αντίδρασης του Τελ Αβίβ.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της αντίδρασης των αγορών αναμένεται να διαφανεί τη Δευτέρα, η διαπραγμάτευση των μετοχών στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα στο Τελ Αβίβ την Κυριακή, αναμένεται να δώσει μία πρώτη εικόνα του επενδυτικού κλίματος.

Η μεγαλύτερη πτώση του Bitcoin σε περισσότερο από ένα χρόνο το Σάββατο έδωσε μια πρόγευση.

Το βλέμμα στο πετρέλαιο

Το ενδιαφέρον της αγοράς αναμένεται να στραφεί κυρίως στην αγορά του πετρελαίου: το Brent εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αφού το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Το σέκελ έχει επίσης αποδυναμωθεί και βρίσκεται πλέον κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείεται το πετρέλαιο θα κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα οι μετοχές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δέχονται έντονες πιέσεις αφού ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο.

«Το Ιράν σχεδίασε τα αντίποινα του για να προκαλέσει μέγιστο συμβολισμό, αλλά ελάχιστη ζημιά. Από μόνο του, δεν πρέπει να κινήσει τις αγορές. Αλλά αν πυροδοτήσει μια ισραηλινή αντεπίδραση, τότε οδηγούμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Το κλειδί για αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι αν οι ΗΠΑ μπορούν να συγκρατήσουν την ισραηλινή αντίδραση» σχολιάζει από την πλευρά του ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών για το Bloomberg Economics.:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές