H αναμενόμενη επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο το κλείσιμο για πολλές ώρες των μεγαλύτερων αεροδρομίων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Όταν ωστόσο έγινε σαφές ότι η επίθεση ολοκληρώθηκε και δεν αναμένεται κάποια άλλη ενέργεια από την Τεχεράνη κατά του Τελ Αβίβ, πολλά αεροδρόμια επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα η Ιορδανία, το Ιράκ και ο Λίβανος άνοιξαν εκ νέου τον εναέριο χώρο τους την Κυριακή αφού τον είχαν κλείσει αργά το Σάββατο κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σε εξέλιξη η ιρανική επίθεση.

Μέση Ανατολή: Η επόμενη ημέρα για τις αγορές

Η κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας μετέδωσε ότι η χώρα άνοιξε και πάλι την εναέρια κυκλοφορία, επικαλούμενη τις αεροπορικές αρχές. Το άνοιγμα του εναέριου χώρου της ήρθε περισσότερες από τρεις ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Είχαν προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και εκατοντάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο λόγω της επίθεσης και της ακύρωσης των πτήσεων.

Λίγο αργότερα και η αεροπορική αρχή του Ιράκ ανακοίνωσε ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια έχουν πλέον ξεπεραστεί.

Από τη μεριά του ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι τα αεροδρόμια της χώρας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μετά το κλείσιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε προετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει τυχόν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πύραυλους που θα παραβίαζαν το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην κατάρριψη ορισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών με προορισμό το Ισραήλ πάνω από τη συνοριακή περιοχή Ιράκ-Συρίας, ανέφερε το ισραηλινό Channel 12

Ισραήλ: Ανοιξε και πάλι το Μπεν Γκουριόν

Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ άνοιξε εκ νέου μετά από επτάωρο κλείσιμο που επιβλήθηκε από τις στρατιωτικές αρχές της χώρας. Η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν επαναλειτούργησε και οι πτήσεις δρομολογήθηκαν εκ νέου, αν και το αεροδρόμιο Ραμόν στο νότιο Ισραήλ θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας του αεροδρομίου, οι διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις σταμάτησαν για λόγους ασφαλείας. Τώρα, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν είναι ξανά σε λειτουργία, αλλά με αναμενόμενες αλλαγές στα προγράμματα πτήσεων. Οι επιβάτες καλούνται να επαληθεύσουν τις ώρες πτήσης τους με αεροπορικές εταιρείες ή μέσω της Αρχής του Αεροδρομίου πριν κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο.

Παρά τις διακοπές που προκλήθηκαν από το κλείσιμο του ισραηλινού εναέριου χώρου, αποφασισμένοι ταξιδιώτες συνέρρευσαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αν και με ορισμένες προσαρμογές στο πρόγραμμα πτήσεων. Το αεροδρόμιο, το οποίο είχε προβλέψει να εξυπηρετήσει 52.000 επιβάτες σε 380 πτήσεις σήμερα, είδε τους αριθμούς να αναθεωρούνται προς τα κάτω, με μόνο περίπου 30.000 άτομα να μπορούν να ταξιδέψουν λόγω ακυρώσεων πτήσεων από πολλές αεροπορικές εταιρείες.

Ιράν: Κλειστά τα αεροδρόμια μέχρι νεωτέρας

Οι πτήσεις από και προς τα μεγάλα αεροδρόμια σε όλο το Ιράν έχουν ανασταλεί έως τις 6 το πρωί της 15ης Απριλίου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την επίθεση με πυραύλους και drone του Σαββάτου στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής εταιρείας αεροδρομίων και αεροναυτιλίας, Ρέζα Καργκάρ, δήλωσε στο ISNA ότι ακυρώσεις αναφέρθηκαν σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων της Τεχεράνης, του Ισφαχάν, του Σιράζ, του Μπουσέρ, του Ιλάμ, του Σαναντάι, του Ταμπρίζ, του Αρνταμπίλ, του Ουρμίγια, του Κερμανσάχ, του Χοραμαμπάντ, του Αχβάζ, του Αμπαντάν κ.α.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Imam Khomeini International Airport City Company εξήγησε ότι «εάν ανανεωθεί η ειδοποίηση, οι πτήσεις θα συνεχίσουν να ακυρώνονται και σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η ειδοποίηση, οι πτήσεις θα επαναληφθούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή