Εντείνεται το πρέσινγκ του ΥΠΕΘΟ προς τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS εντός του χρονοδιαγράμματος αλλά και προς τις τράπεζες και τις εταιρείες αποδοχής συναλλαγών με κάρτες να μειώσουν τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ήδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να νομοθετήσει χαμηλότερες χρεώσεις σε μικρές συναλλαγές με τα POS αν η αγορά δεν προσαρμοστεί ενώ για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα τερματικά πληρωμών έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ούτε μια στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να μην γίνει γιατί αφενός αποτελεί ορόσημο για το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν μπορεί η χώρα να στερηθεί μέρος της χρηματοδότησης, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να διασυνδεθούν και γιατί ήδη έχουν συνδεθεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να συνδεθούν ως το τέλος Απριλίου το 90 % των επιχειρήσεων».

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Έλεγχοι και σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ

Στο μέτωπο των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι τράπεζες καθιέρωσαν χρεώσεις υποπολλαπλάσιες στις πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS έναντι των αντίστοιχων συνολικών χρεώσεων μέσω POS και ετοιμάζονται τώρα να περιορίσουν και το δικό τους μερίδιο συμμετοχής στις συνολικές χρεώσεις για συναλλαγές μικρής αξίας με POS. Καθοριστική αναμένεται να είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Visa και Mastercard οι οποίες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη ζυγαριά των χρεώσεων για τις πληρωμές με κάρτα με τις προμήθειες που χρεώνουν να φτάνουν έως 3,5%. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των εκκαθαριστών των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα κινούνται στο 0,50% – 0,80% και οι προμήθειες των τραπεζών δεν ξεπερνούν το 0,20%.

Έλεγχοι

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου για να διαπιστωθεί εάν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία σε 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Πρόστιμα

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

– 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

– 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Ακόμα όσες επιχειρήσεις από τους 35 κλάδους της λιανικής που ήταν υποχρεωμένες για την εγκατάσταση POS και δεν το έχουν πράξει κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

Προθεσμίες διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

Υπενθυμίζεται ότι έως την 30η Απριλίου 2024 έχουν περιθώριο διασύνδεσης:

– Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.

– Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. Όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση «all in one» αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι». Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί επτά πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.

– Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Εποχικές

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax