Κι ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν και φοβούνται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ένα μικρό χαρτάκι έγραψε limit up.

Η συνετή στάση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανάγκασε τις περισσότερες μετοχές στο ταμπλό να κλείσουν σε χαμηλά ημέρας.

Έως έναν βαθμό, κάτι τέτοιο φαντάζει λογικό, καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης των μετοχικών αγορών είναι ορατός, στην περίπτωση που το Τελ Αβίβ αποφασίσει να κινηθεί εναντίον της Τεχεράνης.

Προς το παρόν, τα πάντα παίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά όπως έχει επισημανθεί, οι απώλειες στις τιμές των μετοχών που θα επέλθουν στο αρνητικό σενάριο είναι πολύ μεγαλύτερες από τα κέρδη που θα αποκομίσουν όσοι ..τόλμησαν να αγοράσουν εν μέσω αναταραχής (ή να επιμείνουν σε παλαιότερες αγοραστικές θέσεις).

Εξ αυτού προκύπτει και η ανάγκη επιστράτευσης μεγάλων αποθεμάτων υπομονής.

Συν αυτώ, η κρίση μας θα πρέπει να συντηρηθεί καθαρή, κατά το δυνατόν, ώστε να μην επηρεαζόμεθα από τη μεταβλητότητα των αγορών, που σε αυτήν τη φάση αναμένεται ασύμμετρη.

Και αυτό, διότι η βραχυπρόθεσμη συνέχεια κρίνεται από την ειδησεογραφία και τα επικείμενα γεγονότα.

Ορθότερο κρίνεται να σχεδιαστούν μερικά ρεαλιστικά σενάρια για την επόμενη μέρα (ούτως ή άλλως είναι ενδεδειγμένο κάτι τέτοιο στην επενδυτική καθημερινότητα), και να ακολουθούμε τη στρατηγική που έχουμε χαράξει εκ των προτέρων.

Εξάλλου, οι συνεχείς ανούσιες αγοραπωλησίες, ακόμα και με μικρά κέρδη ή μικρές ζημίες, στο τέλος πληγώνουν τόσο το χαρτοφυλάκιό μας, όσο και την ψυχολογία μας. Κι έτσι, έχουμε ήδη κουραστεί ή απηυδήσει όταν τελικά θα κληθούμε να πάρουμε μια οριστική απόφαση βάσει των περιστάσεων.

Υπενθυμίζεται δε ότι σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το επίπεδο των 1360 μονάδων είναι και ο άξονας περιστροφής ως βάση στις τελευταίες εβδομάδες, και ενδεχόμενη πειστική απώλεια αυτών θα αποτελέσει προάγγελο περισσότερων προβλημάτων. Πάντως, επιμένουμε ότι σε αυτήν τη φάση, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι σημαντικότερες για την αξιολόγηση της τάσης.

Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, εξόφθαλμα το χρυσάφι υποστηρίζεται, σε συνέχεια της ήδη κραταιάς ανοδικής τάσης. Το δολάριο ΗΠΑ επίσης ενδυναμώνεται, ή καλύτερα επανέρχεται δριμύτερο, καθώς οι αγορές χρήματος κοιτούν με μεγάλη πιθανότητα την παραμονή των Αμερικάνων σε υψηλά επιτόκια, μετά και τις νέες μεταβλητές. Κατ’ αντιστοιχία, συνεχίζονται οι εκροές σε ευρώ και γιεν (το γιεν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα) και τις αντίστοιχες ισοτιμίες να κινούνται “κατά γράμμα”.

Τέλος, ένας πρόδρομος δείκτης για τη συνέχεια είναι η τιμή του πετρελαίου, σε μια σχέση αιτίας και αιτιατού, καθώς είναι προφανές ότι μια ακαριαία αύξηση της τιμής θα υπονοήσει ότι τα πράγματα στη Μέση Ανατολή “στραβώνουν”. Ισχύει όμως και ότι εφόσον η τιμή του κινηθεί επιθετικά ανοδικά, οι λοιπές αγορές μετοχών και ομολόγων θα αντιληφθούν ότι επέρχονται προβλήματα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.