Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανταγωνιστικότητά του αλλά και το μέλλον του κρούει το ευρωπαϊκό τραπεζικό λόμπι, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει τις τράπεζες ως έναν εξαιρετικά σημαντικό «στρατηγικό» τομέα.

H Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) δημοσίευσε την Τρίτη 16 Απριλίου μια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μία λίστα με 45 συστάσεις πολιτικής, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του οργανισμού και γενικός διευθυντής της Deutsche Bank, προέτρεψε ήδη από πέρυσι να αναγνωριστεί  στρατηγική σημασία των τραπεζών, τις οποίες αποκάλεσε «βασικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποβάλλουν επίσημα το αίτημα για ένα τέτοιο καθεστώς.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ζωτικό και στρατηγικό ρόλο των τραπεζών στον μετασχηματισμό της Ευρώπης», αναφέρει ο Sewing στον πρόλογο της έκθεσης, που αριθμεί 51 σελίδες.

Παρά τη νέα ώθηση από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημοσιεύει κατάλογο των τομέων που θεωρεί στρατηγικούς.

Παγκόσμια κρίση

Ο Wim Mijs, Διευθύνων Σύμβουλος της EBF, σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους για την παρουσίαση της έκθεσης, είπε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ευρώπη είχε «αναθέσει» την άμυνά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ενέργειά της στη Ρωσία και την παραγωγή στην Κίνα.

Η τραπεζική ρύθμιση έλαβε μια σημαντική αναθεώρηση στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι τραπεζίτες λένε ότι έκανε τον κλάδο πιο σταθερό.

Αλλά οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα «μια υπερβολική… και ολοένα και πιο υπερβολική» νομοθεσία που έχει γίνει «συντριπτική», ανέφερε η έκθεση.

Το λόμπι ζητά την αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού, ώστε να συνεισφέρει όχι μόνο στη σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου.

Οι τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για αυτό που αποκαλούν υπερβολική ρύθμιση και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αντεπιτεθεί ότι η ρύθμιση δεν πρέπει να υπονομεύεται.

«Δεν ζητάμε μείωση των προτύπων», είπε χαρακτηριστικά ο Mijs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή