Περιθώριο έως τις 29 Απριλίου έχουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές να πληρώσουν στην Εφορία για την αναβίωση ρυθμίσεων που έχουν απωλέσει.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης πριν λίγο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με νομοτεχνική βελτίωση στο σχέδιο νόμου του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η καταληκτική ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 87, σχετικά με την τακτοποίηση ρυθμίσεων με ανεξόφλητες δόσεις, όπου πιστώνονται όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα επεκταθεί μέχρι τις 29 Απριλίου.

Όσον αφορά στα πρόστιμα myDATA, είπε ότι ακόμα αυτά δεν θα ενεργοποιηθούν παρά μόνο όταν η συμμόρφωση φτάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, διότι έχει ενεργοποιηθεί ως εναλλακτική το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ.

Όπως έγραψε το πρωί ο ΟΤ η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε ήδη τη σχετική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να αναβιώσουν συνολικά 232.000 «χαμένες» ρυθμίσεις.

Η εξόφληση των χρεών γίνεται μόνο με Ταυτότητα Οφειλής μέσω web banking και όχι μέσω IRIS ή καρτών.

Ειδικότερα στην πλατφόρμα «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις» https://www.aade.gr/rythmiseis-me-anexoflites-ekprothesmes-doseis) οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για:

  1.  Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
  2.  Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
  3.  Το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα βαρύνονται με τόκο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Θα τους επιβληθεί μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα -ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax