Αυστηρά οριοθετημένη είναι η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τις περισσότερες εντολές αγοράς να κινούνται στη ζώνη χαμηλού ρίσκου, αλλά και τους πωλητές να δείχνουν ότι θα επιδιώξουν υψηλότερες τιμές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,88% στις 1.377,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.342,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,49% στις 1.169,68 μονάδες.
Χαμηλές οι συναλλαγές
Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις ώρες συνεδρίασης για να μπορέσει ο τζίρος να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τη συχνότητα που είχε παρατηρηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους πωλητές να δείχνουν ότι έχουν κηρύξει μια σύντομη παύση, αναζητώντας καλύτερες τιμές. Ωστόσο, οι αγοραστές ακόμη δεν κυριαρχούν στο ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο να μην μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται κάθε φορά που η αγορά προσπαθεί να ανακόψει τις διορθωτικές της κινήσεις.
Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), οι φόβοι κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή πλανώνται σαν “μαύρα σύννεφα” πάνω από τις διεθνείς μετοχικές αγορές. Η μεταβλητότητα, από τη Νέα Υόρκη όπου μετριέται μέσω του δείκτη VIX, έως και το πολύπαθο ελληνικό ΧΑ που εσχάτως τέσταρε τα χαμηλά 10 εβδομάδων, έχει επιστρέψει για τα καλά.
Ο κ. Στεριώτης υπενθυμίζει τους “τσιμπημένους” ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη, οι οποίοι εδώ και καιρό “φώναζαν” για την υπεραγορασμένη τάση, αλλά και για τον δέοντα σεβασμό μας προς την ανοδική κίνηση μιας αγοράς που “ανεβαίνει επίπεδο”. Στο μέτωπο όμως της επενδυτικής ψυχολογίας και της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στη “δική μας” λεωφόρο Αθηνών, ο κ. Στεριώτης εκτιμά ότι αυτές θα παραμείνουν ευάλωτες ενόσω “μαλώνουν τα βουβάλια” και ταυτόχρονα το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάνει “ρωγμές”.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Jumbo και Aegean οδηγούν την αγορά, καταγράφοντας κέρδη 2,79% και 2,53% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Autohellas, Alpha Bank, Coca Cola, Motor Oil, Eurobank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και Εθνική. Χωρίς μεταβολή είναι η Quest, ενώ Cenergy και Βιοχάλκο χάνουν 0,29% και 0,38% αντίστοιχα.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα