Αυστηρά οριοθετημένη είναι η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τις περισσότερες εντολές αγοράς να κινούνται στη ζώνη χαμηλού ρίσκου, αλλά και τους πωλητές να δείχνουν ότι θα επιδιώξουν υψηλότερες τιμές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,88% στις 1.377,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.342,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,49% στις 1.169,68 μονάδες.

Χαμηλές οι συναλλαγές

Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις ώρες συνεδρίασης για να μπορέσει ο τζίρος να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τη συχνότητα που είχε παρατηρηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους πωλητές να δείχνουν ότι έχουν κηρύξει μια σύντομη παύση, αναζητώντας καλύτερες τιμές. Ωστόσο, οι αγοραστές ακόμη δεν κυριαρχούν στο ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο να μην μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται κάθε φορά που η αγορά προσπαθεί να ανακόψει τις διορθωτικές της κινήσεις.

Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), οι φόβοι κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή πλανώνται σαν “μαύρα σύννεφα” πάνω από τις διεθνείς μετοχικές αγορές. Η μεταβλητότητα, από τη Νέα Υόρκη όπου μετριέται μέσω του δείκτη VIX, έως και το πολύπαθο ελληνικό ΧΑ που εσχάτως τέσταρε τα χαμηλά 10 εβδομάδων, έχει επιστρέψει για τα καλά.

Ο κ. Στεριώτης υπενθυμίζει τους “τσιμπημένους” ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη, οι οποίοι εδώ και καιρό “φώναζαν” για την υπεραγορασμένη τάση, αλλά και για τον δέοντα σεβασμό μας προς την ανοδική κίνηση μιας αγοράς που “ανεβαίνει επίπεδο”. Στο μέτωπο όμως της επενδυτικής ψυχολογίας και της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στη “δική μας” λεωφόρο Αθηνών, ο κ. Στεριώτης εκτιμά ότι αυτές θα παραμείνουν ευάλωτες ενόσω “μαλώνουν τα βουβάλια” και ταυτόχρονα το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάνει “ρωγμές”.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo και Aegean οδηγούν την αγορά, καταγράφοντας κέρδη 2,79% και 2,53% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Autohellas, Alpha Bank, Coca Cola, Motor Oil, Eurobank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και Εθνική. Χωρίς μεταβολή είναι η Quest, ενώ Cenergy και Βιοχάλκο χάνουν 0,29% και 0,38% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών