Η κρατική τράπεζα Ziraat, η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας από άποψη ενεργητικού, εξασφάλισε ένα μονοετές κοινοπρακτικό δάνειο 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τη βιωσιμότητα, ποσό ρεκόρ με τη μεγαλύτερη συμμετοχή για οποιαδήποτε τουρκική τράπεζα.

Με τo νέo δάνειο που αποτελείται από 742 εκατομμύρια δολάρια και 884 εκατομμύρια ευρώ, η Ziraat ανανέωσε το προηγούμενο δάνειό της ύψους 1,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αναλογία ανακύκλωσης 132%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Alpaslan Cakar, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το κόστος του δανεισμού.

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Ωστόσο το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι θα ήταν σε διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων πάνω από το εναλλακτικό επιτόκιο αναφοράς Secured Overnight Financing Rate (SOFR), για το τμήμα του δανείου σε δολάρια και 2,25 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το Euribor για το τμήμα σε ευρώ. Ο Cakar είπε ότι το κόστος του δανείου ήταν 175 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το προηγούμενο δάνειο. Η Ziraat θα χρησιμοποιήσει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό εμπόριο και τη βιώσιμη γεωργία.

70 τράπεζες συμμετείχαν στο δάνειο

Η Abu Dhabi Commercial Bank PJSC και η Emirates NBD Capital Limited ενήργησαν ως συντονιστές και υπεύθυνοι λογιστικών βιβλίων, ενώ η Emirates NBD Capital Limited, η First Abu Dhabi Bank, η Standard Chartered Bank και η Sumitomo Mitsui Banking Corp. ήταν συντονιστές ESG. Αντιπρόσωπος της διευκόλυνσης ήταν η Mizuho Bank Ltd. Συνολικά 70 τράπεζες, 21 παραπάνω από το προηγούμενο δάνειο που εξασφάλισε το 2023, συμμετείχαν στη διευκόλυνση.

Οι τράπεζες της Τουρκίας απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος για τον δανεισμό τους σε ξένο νόμισμα καθώς εκμεταλλεύονται την επιστροφή της χώρας στις ορθόδοξες πολιτικές. Η Akbank TAS εγκαινίασε τη νέα πρακτική των κοινοπρακτικών δανείων, ανακοινώνοντας κοινοπρακτικό δάνειο 600 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή