Την απόφαση της Jumbo να επενδύσει στην Trade Estates του ομίλου Fourlis με ποσοστό 1% αποκάλυψε ο Απόστολος Βακάκης σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, τονίζοντας πως ήταν μια «ψήφος εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με τον μετοχικό και διοικητικό ηγέτη της Jumbo, οι εταιρείες (ΑΕΕΑΠ) αυτού του είδους έχουν λόγο ύπαρξης εάν οι συνθήκες στην Ελλάδα βελτιωθούν, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στην παρούσα φάση δεν φαντάζουν τόσο ελκυστικές λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Έσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει πως όσο θα εξομαλύνεται η κατάσταση στην οικονομία, οι εταιρείες αυτές θα ανακάμπτουν και θα ανακτούν θετικό μομέντουμ σε σύγκριση με σήμερα. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Trade Estates γι’ αυτό και λάβαμε την απόφαση να συμμετάσχουμε με ποσοστό 1% στο μετοχικό τους κεφάλαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να υπάρξει κάποια εμπορική συνεργασία με τη λειτουργία καταστημάτων της Jumbo στους εμπορικούς χώρους που διαθέτει ή θα δημιουργήσει στο μέλλον η Trade Estates. Ανέφερε μάλιστα πως οι συγκεκριμένοι χώροι είναι ακριβοί για την Jumbo, διευκρινίζοντας πως η απόκτηση παρουσίας σε τόσο προβεβλημένους χώρους είναι περισσότερο ελκυστική σε μια νεοεισερχόμενη αλυσίδα και λιγότερο για έναν εδραιωμένο παίκτη όπως η εταιρεία του.

Jumbo: Αλμα κερδοφορίας 21,88% το 2023 – Στα 303 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Placement από την Fourlis

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει ο όμιλος Fourlis στη διάθεση περίπου 13% με 14% των μετοχών που κατέχει στην Trade Estates, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του σε κάτω του 50%. η απομείωση του ποσοστού στην ΑΕΕΑΠ πέρα από την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του δανεισμού, θα απελευθερώσει τη δυναμική του retail (λιανικής).

Όλα θα κριθούν από την απάντηση του Ισραήλ στην Τεχεράνη

Όσον αφορά στην κλιμάκωση της ένταση στη Μέση Ανατολή και πόσο αυτή θα επηρεάσει την εταιρεία, ο κ. Βακάκης ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Jumbo, αλλά και τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

«Όλα εξαρτώνται από τον πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της Jumbo, δίνοντας πάντως πιθανότητα 51% να διατηρήσει ή και να αυξήσει η εταιρεία την πρόβλεψη για τα βασικά μεγέθη τη φετινή χρονιά. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει, ότι προτού δώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη περιμένει να λάβει τα πραγματικά νούμερα του Απριλίου καθώς προτεραιότητα της εταιρείας είναι να μην οδηγήσει τους επενδυτές σε λάθος επιλογή με δεδομένο πως είναι σε εξέλιξη δύο πόλεμοι.

«Δεν πουλάμε αισιοδοξία. Θέλουμε η αισιοδοξία να βασίζεται σε στέρεα νούμερα», υπογράμμισε με έμφαση. Ερωτώμενος για τη δραστηριότητα στο Ισραήλ, ο κ. Βακάκης ανέφερε πως παρά τον πόλεμο δείχνει ανθεκτικότητα και παρέπεμψε στον τοπικό franchise για την πορεία της κερδοφορίας.

Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις στο κόστος μεταφοράς δια θαλάσσης και στα περιθώρια κέρδους, ο κ. Βακάκης ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική της Jumbo βασίστηκε στην παραδοχή πως η κρίση στο κανάλι του Σουέζ θα είναι προσωρινή, και επανέλαβε πως είναι νωρίς για να εκφράσει γνώμη και πως όλα θα εξαρτηθούν από την «απάντηση» του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη και στη συνέχεια  από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Σημείωσε πάντως πως μέχρι τώρα το περιθώριο κέρδους δεν έχει μειωθεί, κάτι που οφείλεται στην συμβολή των προμηθευτών, η οποία ωστόσο όπως τόνισε δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον.

«Απορροφήσαμε τα κόστη, όμως…»

Κληθείς να απαντήσει για τις επιπτώσεις της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή στην τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Βακάκης ξεκαθάρισε ότι όσο η παρούσα κρίση είναι προσωρινή θα συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν το θέμα δεν επιλυθεί και εξελιχθεί σε μόνιμο πρόβλημα, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει να πιέζει τους προμηθευτές να βάζουν πλάτη σε αυτή την δυσκολία.

Επεσήμανε δε, πως η εταιρεία έχει καταφέρει να απορροφήσει τα άμεσα και έμμεσα κόστη από την ανισορροπία που προκλήθηκε, προσθέτοντας ότι εάν το προσωρινό πρόβλημα γίνει μόνιμο, τότε η στρατηγική θα αλλάξει.

Μερισματική πολιτική

Όσον αφορά στη μερισματική πολιτική, ο κ. Βακάκης επανέλαβε ότι επιλέγει κατά πάγια πολιτική να δίδεται το 1/3 των κερδών στους μετόχους, ωστόσο θα κινηθεί ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν. Να σημειωθεί πως πέρυσι η Jumbo διέθεσε 400 εκατ. ευρώ σε μερίσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
«Παύλος Ν. Πέττας»: Η εταιρεία με ιστορία 77 ετών που θα αξιοποιήσει το πρώην εργοτάξιο Ρίου-Αντιρρίου
Επιχειρήσεις |

Ποιος είναι ο όμιλος «Παύλος Ν. Πέττας» που χτύπησε το ακίνητο στο Ρίο - Αντίρριο - Το success story των 77 ετών

Η εταιρεία διαθέτει πλέον περισσότερα από 80.000 τ.μ. ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και άλλα 110.000 τ.μ. στη Βουλγαρία - Δραστηριοποιείται σε τρόφιμα και βιοκαύσιμα