Με γερμανική… επιμέλεια καταφθάνει τον Σεπτέμβριο η 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις δύο χώρες, Ελλάδα και Γερμανία, να ενισχύουν περαιτέρω τους εμπορικούς τους δεσμούς, εν μέσω γεωπολιτικών τριγμών με την αστάθεια να κυριαρχεί.

Παράλληλα, η ΔΕΘ ετοιμάζεται να εισέλθει σε μία νέα εποχή με τις ανακοινώσεις για το σχήμα που θα επιλεγεί για να χρηματοδοτήσει την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου και ολόκληρης της περιοχής που φιλοξενεί την Έκθεση, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, να αναμένονται τον Μάιο.

«Ιστορικό γεγονός»

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Θεσσαλονίκη, ένα πολυπολιτισμικό γεγονός για την πόλη. Γερμανικά αρχιτεκτονικά γραφείς συμμετείχαν στην κατάρτιση του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ. Η Θεσσαλονίκη διαδραματίζει καίριο ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας ο οποίος αποκάλυψε πως τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το ακριβές χρηματοδοτικό σχήμα που θα προκριθεί για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας

Πού θα επικεντρωθεί η γερμανική συμμετοχή

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην ΔΕΘ θα επικεντρωθούν στους τομείς των logistics, της καινοτομίας, της αγροδιατροφής, της υγείας, της ενέργειας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους στενούς εμπορικούς δεσμούς και την οικοδόμηση μίας στέρεας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Το τεράστιο ενδιαφέρον περισσότερων από 100 Γερμανών εκθετών και από τα 16 Ομόσπονδα Κρατίδια δείχνει πως η Ελλάδα και η Γερμανία αντιστέκονται στους πολιτικά, καθώς και οικονομικά ταραχώδεις καιρούς και διαμορφώνουν το μέλλον μαζί. Η συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ προσφέρει μια πρώτης τάξης ευκαιρία στις δύο χώρες να οδηγήσουν τις διμερείς τους σχέσεις στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και των επιστημών σε ένα νέο επίπεδο», υποστήριξε.

Ο κ. Κιντλ, κλείνοντας στα ελληνικά την ομιλία του, έδωσε ραντεβού τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη.

«Ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων»

«Η συμμετοχή της Γερμανίας σαν τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ ενισχύει και ενδυναμώνει περαιτέρω τους εμπορικούς και γεωστρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης που εστίασε και στον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης μέσα σε μία εποχή διαρκών γεωπολιτικών αναταραχών. «Η Ελλάδα γίνεται μία χώρα φιλική στις επενδύσεις με ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Σημείωσε δε πως τα τελευταία χρόνια η Γερμανία δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας –κατατασσόμενη μεταξύ των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών το 2023 και εξελισσόμενη σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της χώρας μας- αλλά επίσης μία από τις βασικές χώρες προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη. Τέλος, μετέφερε την πεποίθησή του ότι η συμμετοχή της Γερμανίας, σταθερού φίλου και στρατηγικού συμμάχου, ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ θα ενισχύσει την εξωστρεφή και διεθνή φύση του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Ο κ. Φραγκογιάννης στάθηκε στο project της εμβληματικής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Volkswagen που υλοποιείται στην Αστυπάλαια και στοχεύει να οδηγήσει στον πλήρη εξηλεκτρισμό του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης

Επενδυτική ψήφος εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, το 2022 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 7,1 δισ. ευρώ το 2021, με τη ροή των νέων άμεσων επενδύσεων να φθάνει στα 948 εκατ. ευρώ, κατακτώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Η Γερμανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία του 2022.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.

ΔΕΘ με… γερμανική πειθαρχία

Το κορυφαίο γεγονός της 88ης ΔΕΘ, θα είναι η τιμώμενη χώρα, η Γερμανία, υπό το brand name «made in Germany». Σε ένα περίπτερο 6.000 τ.μ. του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, η Γερμανία θα παρουσιάσει καινοτομίες και τεχνογνωσία σε σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια, η ψηφιοποίηση, η έρευνα, η διατροφή και ο πολιτισμός.

Η ΔΕΘ του 2024 ( 7-15 Σεπτεμβρίου) θα επικεντρωθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ευημερία των πολιτών δίνοντας έμφαση στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγχρόνως, η επερχόμενη διοργάνωση θα περιλαμβάνει στοχευμένα Β2Β και Β2C γεγονότα που θα αναδείξουν δημιουργικές και στοχευμένες συνέργειες τόσο στην ενδοχώρα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η εκθεσιακή συμμετοχή θα εμπλουτιστεί και από ένα εκτενές πρόγραμμα με θεματικές ημέρες, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, networking events, εταιρικές παρουσιάσεις, αλλά και από μια πολιτιστική ατζέντα γεγονότων που θα συντρέχει στην πόλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου