Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, παρακολουθώντας προφανώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προσπαθώντας να προσαρμόσουν τις θέσεις τους μειώνοντας το ρίσκο στο σενάριο μιας κλιμάκωσης της έντασης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,6%, με τον δείκτη να έχει γυρίσει αρνητικός από την αρχή του μήνα, για πρώτη φορά μέσα στο 2024. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,46% στις 7.840 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,04% στις 17.651 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,76% στις 7.962 μονάδες.

Προφανώς οι αγορές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μια περιορισμένη άμεση στρατιωτική επίθεση σε ιρανικό έδαφος νωρίς το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας αναταράξεις, με άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

Ωστόσο, υποστηρικτικά λειτουργεί το γεγονός ότι το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (με δικαίωμα ψήφου), François Villeroy de Galhau, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο για να αποφύγει η ΕΚΤ να μείνει πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού.

Στα μάκρο της ημέρας, οι όγκοι λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν αύξηση 0,8% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο.

Το τρίμηνο έως τον Μάρτιο, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν μείωση 2,9% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση και παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση. Τα ενδιάμεσα αγαθά μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση ενώ αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές