Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει έναν τρόπο να αυξήσει τον κοινό δανεισμό της, ο οποίος θα είναι αποδεκτός από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, εάν υπάρχει σαφής πολιτική βούληση, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Ο Κάρλος Κουέρπο είπε ότι η ΕΕ έχει συσσωρεύσει τόσα πολλά επενδυτικά σχέδια – από την ενεργειακή μετάβαση στην ψηφιακή στρατηγική και την άμυνά της – που τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και έτσι πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις για περισσότερη έκδοση κοινού χρέους.

«Για εμάς είναι κάτι που δεν έχει λογική», είπε ο Κουέρπο σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. «Σωρεύουμε νέες επενδυτικές ανάγκες και πρέπει να ανταποκριθούμε».

Ευρωομόλογα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναβίωσε την ιδέα των λεγόμενων ευρωομολόγων, προκειμένου να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της τεράστιας αύξησης των αμυντικών δαπανών που απαιτούνται για να αποτελέσει αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα για το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν μέχρι στιγμής προσκρούουν στην έντονη αντίδραση από τα παραδοσιακά γεράκια του προϋπολογισμού του μπλοκ, με επικεφαλής τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Λίντνερ επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην τακτοποίηση των οικονομικών τους αντί να προσβλέπουν στη χρηματοδότηση πρόσθετων προγραμμάτων από την ΕΕ.

Ένα μεγάλο εμπόδιο για την προώθηση οποιουδήποτε νέου προγράμματος δανεισμού είναι το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο κλίνει προς μια αυστηρότερη ερμηνεία των νομικών ορίων για τον κρατικό δανεισμό. Πέρυσι το δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε το εργαλείο του προϋπολογισμού που είχε σχεδιαστεί για να παρακάμψει τους περιορισμούς δανεισμού της χώρας. Αυτή η απόφαση ανέτρεψε τα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Κουέρπο, ο οποίος βοήθησε στη συμφωνία των νέων δημοσιονομικών κανόνων για τις χώρες της ευρωζώνης στις διαπραγματεύσεις με τον Λίντνερ νωρίτερα αυτό το έτος, είπε ότι είναι βέβαιος ότι εάν οι πολιτικοί μπορέσουν να συμφωνήσουν για την επέκταση της κοινής έκδοσης χρέους σε επίπεδο ΕΕ, τότε θα μπορέσουν να βρουν μια δομή που θα μπορέσει να αποδεχθεί το γερμανικό δικαστήριο.

«Εάν υπάρχει θέληση, θα υπάρξει νομική οδός, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για πολλούς άλλους που έχουν τις δικές τους συνταγματικές ιδιαιτερότητες», είπε. «Θα συνεργαστούμε με τη Γερμανία αλλά και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι μια κοινή προσπάθεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή