Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «AA-» στη βαθμίδα «A+», που παρ’ όλ’ αυτά υποδεικνύει πως έχει απολύτως τη δυνατότητα να τηρεί εντός προθεσμιών τις υποχρεώσεις του, εξαιτίας των «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων».

Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν: Τι λένε Ιρανοί αξιωματούχοι

«Η πρόσφατη εξάπλωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι ήταν ήδη υψηλοί για το Ισραήλ», εξήγησε ο οίκος, που συνόδευσε την υποβάθμιση με αρνητική προοπτική — στοιχείο που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανή νέα υποβάθμιση του Ισραήλ προσεχώς.

«Προβλέπουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών», αναφέρει στην αξιολόγησή της η S&P Global.

Κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Η πρόσφατη κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αύξησε τον γεωπολιτικό κίνδυνο για το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει πως  θα αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, αλλά ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί όλο το 2024.

Τόνισε δε ότι η τρέχουσα πρόβλεψή του δεν περιλαμβάνει υπόθεση ότι θα ξεσπάσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και πως μια τέτοια σύγκρουση θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του Ισραήλ και, ως εκ τούτου, στις οικονομικές του παραμέτρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή