Ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, επικράτησε η ωριμότητα και η ψυχραιμία.

Πτωτική η εβδομάδα για τα Χρηματιστήρια, στο βάρος μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Η διαφαινόμενη ανάφλεξη μετά την αρχική πυραυλική επίθεση των Ιρανών ανάγκασε τους επενδυτές σε επιφυλακτική στάση, που αποτυπώθηκε είτε σε ρευστοποιήσεις αμυντικού χαρακτήρα, ή ακόμα και σε έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα ήταν πολύ καλή τηρουμέωνν των αναλογιών, υπό την έννοια ότι απεφεύχθησαν συνεδριάσεις πανικού.

Και προς το παρόν, οι επενδυτές συνεχίζουν να τιμολογούν “φθηνά” τους κινδύνους που θα προκαλούσε ένα θερμό επεισόδιο, προεξοφλώντας ότι οι ειρηνιστές θα επικρατήσουν.

Η τιμή του πετρελαίου, που προφανώς αφορά σε βασικό πρωταγωνιστή της παράστασης, όχι μόνο συγκρατήθηκε αλλά και υποχώρησε αισθητά προς το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζοντας ότι το επίπεδο των 81 δολαρίων ανά βαρέλι συνιστά και στήριξη βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, με επόμενο επίπεδο τα 76.

Άλλη είναι η εικόνα στην αγορά ομολόγων, προφανώς επηρεαζόμενη τόσο από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όσο και από τα ήδη ανακοινωθέντα αποτελέσματα πληθωρισμού Μαρτίου των ΗΠΑ.

Σε υψηλά του 2024 και κοντά σε υψηλά 18 ετών η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ (4,61%) και με αντίστροφη καμπύλη υπέρ του 2ετούς (στο 4,97%).

Κοιτώντας το δικό μας Χρηματιστήριο, συμπεριφερθήκαμε άψογα, καθώς απεφεύχθησαν υπερβολές παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τις ελάχιστες δυνατές εβδομαδιαίες απώλειες, με πολλά δεικτοβαρή χαρτιά να έχουν πολύτιμη ανθεκτικότητα (λ.χ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, CENER, ΜΠΕΛΑ).

Και μην ξεχνάμε ότι το τεχνικό επίπεδο των 1360 μονάδων κράτησε για δεύτερη φορά, δίνοντάς μας ένα “ασφαλές” σημείο εξόδου, εάν το Χρηματιστήριο αποφασίσει να κινηθεί επιθετικά πτωτικά, ενώ όσο πάνω από εκεί μπορούμε να ελπίζουμε για ανάρρωση.

Το ΚΑΙΡΟΜΕΖ στέφθηκε επάξια πρωταθλητής εβδομάδας, με πάνω από 20% κέρδη κόντρα στη λοιπή αγορά, και δεύτερο το ΓΚΜΕΖΖ με σχεδόν 9%, ενώ και τα άλλα δύο (ΦΒ και ΣΑΝ) τερμάτισαν σε θετικό έδαφος την εβδομάδα.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, θα κρατήσουμε την κίνηση του Βακάκη (ΜΠΕΛΑ) για τοποθέτηση στην ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (Trade Estates). Προφανώς στα πλαίσια μιας διασποράς που ο επιχειρηματίας αγαπά.

Επίσης, ενδιαφέρον απέκτησε το δίδυμο ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΚΑΜΠ (Καμπάς-REDS), με τον πρώτο να θέλει εξαγορά του δεύτερου από την RB.

Είδαμε και τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας Jumbo και της Autohellas (ΟΤΟΕΛ), αμφότερες επιβεβαιώνοντας την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και την παραμονή των μετοχών σε ζώνη ιστορικών υψηλών.

Επαναλαμβάνουμε ότι η παρούσα συγκυρία έχει δύο βασικές προκλήσεις, που προέρχονται από τη διεθνή σκηνή: την κρίση στη Μέση Ανατολή και την επιμονή του αμερικανικού πληθωρισμού, που χαλούν με τον τρόπο τους το -κατα τ’ άλλα άριστο- επενδυτικό κλίμα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.