Ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, επικράτησε η ωριμότητα και η ψυχραιμία.

Πτωτική η εβδομάδα για τα Χρηματιστήρια, στο βάρος μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Η διαφαινόμενη ανάφλεξη μετά την αρχική πυραυλική επίθεση των Ιρανών ανάγκασε τους επενδυτές σε επιφυλακτική στάση, που αποτυπώθηκε είτε σε ρευστοποιήσεις αμυντικού χαρακτήρα, ή ακόμα και σε έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα ήταν πολύ καλή τηρουμέωνν των αναλογιών, υπό την έννοια ότι απεφεύχθησαν συνεδριάσεις πανικού.

Και προς το παρόν, οι επενδυτές συνεχίζουν να τιμολογούν “φθηνά” τους κινδύνους που θα προκαλούσε ένα θερμό επεισόδιο, προεξοφλώντας ότι οι ειρηνιστές θα επικρατήσουν.

Η τιμή του πετρελαίου, που προφανώς αφορά σε βασικό πρωταγωνιστή της παράστασης, όχι μόνο συγκρατήθηκε αλλά και υποχώρησε αισθητά προς το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζοντας ότι το επίπεδο των 81 δολαρίων ανά βαρέλι συνιστά και στήριξη βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, με επόμενο επίπεδο τα 76.

Άλλη είναι η εικόνα στην αγορά ομολόγων, προφανώς επηρεαζόμενη τόσο από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όσο και από τα ήδη ανακοινωθέντα αποτελέσματα πληθωρισμού Μαρτίου των ΗΠΑ.

Σε υψηλά του 2024 και κοντά σε υψηλά 18 ετών η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ (4,61%) και με αντίστροφη καμπύλη υπέρ του 2ετούς (στο 4,97%).

Κοιτώντας το δικό μας Χρηματιστήριο, συμπεριφερθήκαμε άψογα, καθώς απεφεύχθησαν υπερβολές παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τις ελάχιστες δυνατές εβδομαδιαίες απώλειες, με πολλά δεικτοβαρή χαρτιά να έχουν πολύτιμη ανθεκτικότητα (λ.χ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, CENER, ΜΠΕΛΑ).

Και μην ξεχνάμε ότι το τεχνικό επίπεδο των 1360 μονάδων κράτησε για δεύτερη φορά, δίνοντάς μας ένα “ασφαλές” σημείο εξόδου, εάν το Χρηματιστήριο αποφασίσει να κινηθεί επιθετικά πτωτικά, ενώ όσο πάνω από εκεί μπορούμε να ελπίζουμε για ανάρρωση.

Το ΚΑΙΡΟΜΕΖ στέφθηκε επάξια πρωταθλητής εβδομάδας, με πάνω από 20% κέρδη κόντρα στη λοιπή αγορά, και δεύτερο το ΓΚΜΕΖΖ με σχεδόν 9%, ενώ και τα άλλα δύο (ΦΒ και ΣΑΝ) τερμάτισαν σε θετικό έδαφος την εβδομάδα.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, θα κρατήσουμε την κίνηση του Βακάκη (ΜΠΕΛΑ) για τοποθέτηση στην ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (Trade Estates). Προφανώς στα πλαίσια μιας διασποράς που ο επιχειρηματίας αγαπά.

Επίσης, ενδιαφέρον απέκτησε το δίδυμο ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΚΑΜΠ (Καμπάς-REDS), με τον πρώτο να θέλει εξαγορά του δεύτερου από την RB.

Είδαμε και τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας Jumbo και της Autohellas (ΟΤΟΕΛ), αμφότερες επιβεβαιώνοντας την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και την παραμονή των μετοχών σε ζώνη ιστορικών υψηλών.

Επαναλαμβάνουμε ότι η παρούσα συγκυρία έχει δύο βασικές προκλήσεις, που προέρχονται από τη διεθνή σκηνή: την κρίση στη Μέση Ανατολή και την επιμονή του αμερικανικού πληθωρισμού, που χαλούν με τον τρόπο τους το -κατα τ’ άλλα άριστο- επενδυτικό κλίμα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση
ο Αντικριστής |

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων είναι οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Διότι οι άλλες δύο... ξαδέλφες κινούνται ασταμάτητες σε νεότερα πολυετή υψηλά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.