Μακρόν, Σολτς και Μελόνι, οι αστροναύτες σας απλά θα πρέπει να περιμένουν, αναφέρει το Politico.

ΗΠΑ: Θέλουν να κατασκευάσουν σιδηρόδρομο στη Σελήνη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε αυτόν τον μήνα να κάνει έναν Ιάπωνα αστροναύτη τον πρώτο μη Αμερικανό που θα προσγειωθεί στο φεγγάρι, αφήνοντας βετεράνους Ευρωπαίους εξερευνητές του διαστήματος από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ψύχουν τα αεροσκάφη τους και να ανταγωνίζονται για μεταγενέστερες αποστολές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Artemis της NASA, οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν αστροναύτες στο φεγγάρι το 2026 και να εργαστούν για την κατασκευή ενός σεληνιακού διαστημικού σταθμού και μόνιμης παρουσίας στην επιφάνεια του φεγγαριού μέσω μιας σειράς αποστολών επιστροφής.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος πιέζει επίσης τους συμμάχους να υπογράψουν τις συμφωνίες Artemis, τους προτιμώμενους κανόνες του δρόμου για τις σεληνιακές επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη συμμετείχε στο πρόγραμμα από την αρχή, συμφωνώντας να κατασκευάσει μια μονάδα υπηρεσίας για το διαστημικό σκάφος Orion της NASA που θα μεταφέρει αστροναύτες στο φεγγάρι. Η ελπίδα ήταν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη θέση στο Artemis 3 – την πρώτη αποστολή για την προσγείωση ανθρώπων στο φεγγάρι από το 1972.

«Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να είναι οι πρώτες μπότες στο φεγγάρι μετά τους Αμερικανούς, αυτό είναι προφανές», δήλωσε ένας διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας μετά την απόφαση του Μπάιντεν.

Αντ ‘αυτού, το Τόκιο το πήρε.

Η συμφωνία για την αποστολή στο φεγγάρι ανακοινώθηκε αυτό το μήνα από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, λίγες ημέρες πριν η επόμενη γενιά Ευρωπαίων αστροναυτών αποφοιτήσει από τη βασική εκπαίδευση στις 22 Απριλίου.

Εκτός η Ευρώπη…

«Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση στην Ευρώπη ότι μένουμε έξω από το Artemis», δήλωσε ο Arthur Sauzay, δικηγόρος διαστήματος στο Allen & Overy, προσθέτοντας ότι η έλλειψη συντονισμού στον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν τις συμφωνίες Artemis έβλαψε επίσης τις πιθανότητες του μπλοκ να πάρει την πρώτη βόλτα.

Η Ελβετία και η Σουηδία έγιναν οι τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τις συμφωνίες την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας τις την 37η και 38η χώρα μέλος.

Αλλά με την Κίνα να συσπειρώνει επίσης συμμάχους για ένα αντίπαλο κοινό πρόγραμμα βάσης στο φεγγάρι που ονομάζεται Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός, με τη Ρωσία, την Ταϊλάνδη, το Πακιστάν και τη Νότια Αφρική να τρέχουν, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός κανόνων για τις επιχειρήσεις στο φεγγάρι γίνεται ανταγωνιστικός.

«Είναι μια γεωπολιτική απόφαση και έχει πολλά να κάνει με την Κίνα», δήλωσε ο Hermann Ludwig Moeller, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής στη Βιέννη.

…Που απομακρύνεται από τον διαστημικό στόχο της

Η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τις ελπίδες της Ευρώπης να γίνει κορυφαίος παίκτης σε μελλοντικές σεληνιακές αποστολές και υπογραμμίζει την κατακερματισμένη διοίκησή της. Η ESA διεξάγει επιχειρήσεις εξερεύνησης και έρευνας για τα μέλη της από το Παρίσι, αλλά δεν μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερες συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις για την οικονομική συνεργασία, την ασφάλεια ή την άμυνα.

«Δεν πρόκειται πλέον για ανταλλαγή ή συμφωνίες παροχής υπηρεσιών, αλλά για γεωπολιτική και πώς στέλνει ένα μήνυμα», δήλωσε ο Moeller. «Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι χώρος για διπλωματία. Αυτό δεν αφορά μόνο ωφέλιμα φορτία ή ένα ρόβερ».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, η ESA έχει κλείσει τρεις θέσεις σε μελλοντικές, ακόμη προγραμματισμένες αποστολές Artemis σε αντάλλαγμα για τη μονάδα υπηρεσίας. Δύο από τις θέσεις αναμένεται να καλύψουν τις αποστολές Artemis 4 και 5, ενώ τμήματα του νέου σεληνιακού διαστημικού σταθμού Gateway θα μεταφερθούν σε τροχιά πριν επιχειρηθεί προσγείωση στο φεγγάρι.

Η Ιταλίδα Samantha Cristoforetti είναι ισχυρή υποψήφια για μια αποστολή στο φεγγάρι, με την πρωθυπουργό Giorgia Meloni να στέκεται πίσω της, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron άνοιξε την κούρσα για την προσγείωση ενός Ευρωπαίου στην επιφάνεια της σελήνης χρησιμοποιώντας τον Γάλλο αστροναύτη Thomas Pesquet για να τον συνοδεύσει σε μια συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris το 2021.

«Αναμένουμε ότι αυτές οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πριν από το 2030, αλλά η ακριβής ακολουθία πρέπει ακόμη να αποφασιστεί από τη NASA ενόψει της προόδου του προγράμματος Artemis», δήλωσε εκπρόσωπος της ESA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή