Την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ζητά ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, τονίζοντας παράλληλα ότι το τέλος ανθεκτικότητας που έχει επιβληθεί στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και καταβάλλουν οι ωφελούμενοι θα πρέπει να αποδίδεται στην τοπικής αυτοδιοίκηση.
«Εμείς ως δημοτική αρχή, εξαντλούμε κάθε σπιθαμή δυνατότητάς μας για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί η λειτουργία πολλών και μεγάλων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης. Και αναφέρομαι τόσο στις υπηρεσίες που προσφέρουμε (πχ. καθαριότητα, συντήρηση δικτύων και υποδομών, αστυνόμευση κλπ.), αλλά και στην εξεύρεση πόρων που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες» αναφέρει και προσθέτει ότι ο δήμος της Αθήνας έχει επιβάλλει το τέλος παρεπιδημούντων και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγος για τον οποίο έχει οδηγηθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Θετικά τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό της Αθήνας
Μειωμένα έσοδα
Με άρθρο του στην Καθημερινή, ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρει ότι τα μοναδικά έσοδα που είχε ο Δήμος της Αθήνας από την τουριστική δραστηριότητα στην πόλη το 2023 – από τις καλύτερες κατά κοινή ομολογία τουριστικές χρονιές – έφτασαν μόλις στα 2.714.664 ευρώ. Τα έσοδα αυτά, είναι μειωμένα περίπου κατά 50% από αυτά που είχε εισπράξει πριν από 17 χρόνια, το 2007, όταν τα αντίστοιχα έσοδα είχαν φτάσει τα 5.183.640 ευρώ. Το ίδιο διάστημα, για την ακρίβεια την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ξενοδοχείων και των δωματίων ξενοδοχείων, στον κεντρικό τομέα της Αθήνας αυξήθηκε κατά 26% και 21% αντίστοιχα, ενώ – σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – καταγράφεται αύξηση κατά 475% στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, αλλά και των ξενοδοχειακών φορέων, υπολογίζεται ότι η Αθήνα το 2023 υποδέχθηκε 6,5-7 εκατομμύρια τουρίστες.
«Παραθέτω αυτά τα στοιχεία για να γίνει απολύτως σαφές το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: Η Αθήνα εισέπραξε μόλις 42 λεπτά ανά τουρίστα που επισκέφτηκε την πόλη το 2023!» τονίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, την ώρα που οι απαιτήσεις για υπηρεσίες και υποδομές αυξάνονται με αλματώδεις μάλιστα ρυθμούς, τα μέσα που διαθέτει ο δήμος για να ανταποκριθεί μειώνονται επίσης με αλματώδεις ρυθμούς, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην πόλη και στο ίδιο το τουριστικό προϊόν.
Όλον τον χρόνο
Δεν είναι όμως η μοναδική δυσλειτουργία, υποστηρίζει: η Αθήνα καθιερώνεται πλέον ως σημαντικός τουριστικός προορισμός καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Έτσι, τα οφέλη αλλά και η επιβάρυνση από την τουριστική κίνηση, δεν περιορίζονται σε κάποιους μήνες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων, τα δύο τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων ακόμη και τον Δεκέμβριο.
Αυτή η τουριστική ανάπτυξη βρίσκει τον δήμο χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους. Η κεντρική διοίκηση έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια τις προσλήψεις στους δήμους, ενώ κάθε χρόνο στην Αθήνα συνταξιοδοτούνται 200-300 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με συγκρατημένες εκτιμήσεις από τον ευρύτερο τομέα της καθαριότητας λείπουν 800 εργαζόμενοι.
Ταυτόχρονα, έσοδα των δήμων που μειώθηκαν δραστικά λόγω μνημονίων δεν επανήλθαν ποτέ στα επίπεδα που ο νομοθέτης είχε προβλέψει, προστέθηκε αιφνιδιαστικά και το χαράτσι του τέλους ταφής των απορριμμάτων, το οποίο στον Δήμο της Αθήνας μεταφράζεται σε 7 εκ. ευρώ για το 2024. Και το σημαντικότερο: η Αθήνα υποχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει αντιστοιχεί σε πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός που καθημερινά ζει, δραστηριοποιείται, επισκέπτεται την Αθήνα είναι περίπου δεκαπλάσιος.
Ως εκ τούτου ο κ. Δούκας ζητά δύο πράγματα:
- Πρώτον, το τέλος παρεπιδημούντων που ήδη καταβάλλεται στον δήμο, όπως και σε όλους τους δήμους, να αποδίδεται στο ποσοστό που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, στο 2% και όχι στο 0,5% που με υπουργική απόφαση μειώθηκε το 2009.
- Δεύτερον, τα έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας που έχει επιβληθεί στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και καταβάλλουν οι ωφελούμενοι, να μην αποτελούν έσοδο της
Latest News
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)