Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία προσπαθούν να συμμορφωθούν με μια νέα διάταξη κυρώσεων της ΕΕ που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πάνω από δύο χρόνια από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, οι πολυεθνικές χάνουν πλέον ένα «παραθυράκι» στις κυρώσεις που τους επέτρεπε να παρέχουν στις ρωσικές θυγατρικές τους επαγγελματικές υπηρεσίες όπως λογιστική, συμβουλευτική διαχείρισης και νομικές συμβουλές.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η αλλαγή στην πολιτική έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να κλείσουν μυριάδες παραθυράκια στις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας – μια σειρά μέτρων που επιβλήθηκαν σε 13 διαφορετικές δόσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 – και να περιορίσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή.

Η νέα διάταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, θα δώσει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές την πιο λεπτομερή επισκόπηση των τρεχουσών συναλλαγών των δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσία μέχρι σήμερα.

Στα χέρια Ρώσων συμβούλων

Ωστόσο, οι δικηγόροι και τα στελέχη προειδοποιούν ότι η αλλαγή ενδέχεται να αναγκάσει ακούσια τις εταιρείες να στραφούν σε Ρώσους παρόχους ή να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες από γραφεία εκτός ΕΕ.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να καταργηθεί η εξαίρεση για τις ευρωπαϊκές θυγατρικές. . . Κανείς δεν ήθελε να ρίξει αυτές τις εταιρείες στην αγκαλιά των Ρώσων συμβούλων», δήλωσε ένα Ευρωπαϊκό στέλεχος στη Μόσχα.

Πολλές διεθνείς εταιρείες στους τομείς των καταναλωτικών αγαθών, των φαρμακευτικών προϊόντων, του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, παρά την εκτεταμένη εταιρική έξοδο και τους διαδοχικούς κύκλους κυρώσεων που στοχεύουν διαφορετικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας ως απάντηση στον πόλεμο.

Η ικανότητά τους να δραστηριοποιούνται στη χώρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαίρεση για τις εταιρείες που επιτρέπεται να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες στις δικές τους θυγατρικές στη Ρωσία, ενώ τους απαγορεύεται να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι αυτή η εξαίρεση δεν θα ισχύει πλέον από φέτος.

Αντί να εξαιρεθούν αυτόματα, από τις 20 Ιουνίου οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν άδεια από τις εθνικές αρχές για κάθε τύπο υπηρεσίας που παρέχουν στις ρωσικές θυγατρικές τους, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η αλλαγή της επιτροπής «κλείνει ένα κενό που είχε εντοπιστεί στο σύστημα εξαίρεσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από το τι στόχευε να πετύχει η ΕΕ εδώ», δήλωσε ο δικηγόρος της Skadden, Michael Albrecht vom Kolke. Είπε ότι το αντιμετώπισε ως «κάποιο είδος άσκησης αποθεμάτων στο οποίο η ΕΕ προσπαθεί να καταλάβει πόσες οντότητες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία».

Οι ανησυχίες

Ενώ πολλές εταιρείες εργάζονταν για να λάβουν τις άδειες, πρόσθεσε, άλλες μπορεί να επιλέξουν να μεταφέρουν λειτουργίες σε γραφεία εκτός του μπλοκ, κάτι που θα μπορούσε να είναι δύσκολο δεδομένου ότι απαγορεύεται η παράκαμψη των κυρώσεων.

Άλλοι δικηγόροι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το γραφειοκρατικό βάρος εκτρέπει τους πόρους από την πιο ουσιαστική συμμόρφωση με τις κυρώσεις.

Ο David Lorello, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Covington & Burlington είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι εταιρείες θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των ρωσικών στρατηγικών για την απόκτηση περιορισμένων αγαθών και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, ένας βιομηχανικός όμιλος με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η κατάργηση της εξαίρεσης θα δυσκολέψει τις εταιρείες φαρμάκων να παρέχουν φάρμακα στους ασθενείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση