Η επίτευξη των φιλοδοξιών της για μια καριέρα στην Ισπανία αποδείχτηκε εξαιρετικά εύκολη για τη Sara Hernandez, μια αρχιτέκτονα συστημάτων ΙΤ από τη Βενεζουέλα, η οποία διαπίστωσε ότι οι δεξιότητές της είχαν μεγάλη ζήτηση στη Μαδρίτη.

Η Ισπανία μπορεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, αλλά μετακομίζοντας στη Μαδρίτη το 2021 μετά από επτά χρόνια στη Χιλή, όπου εργάστηκε σε λιγότερο εξειδικευμένες θέσεις στον τομέα της πληροφορικής, εξεπλάγη για το πόσο εύκολο ήταν να βρει δουλειά.

Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

«Εδώ κατάφερα να εκπληρώσω τον στόχο μου να γίνω αρχιτέκτονας συστημάτων», είπε η 36χρονη Hernandez στο Reuters.

Η Ισπανία επωφελείται επίσης: Μετανάστες όπως η Hernandez είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η οικονομία της ξεπερνά τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι μια από τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, που έχουν έρθει στην Ισπανία για να καλύψουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας και της εστίασης.

Αντικατοπτρίζοντας ένα παρόμοιο όφελος με την οικονομία των ΗΠΑ, η Ισπανία βλέπει έναν ενάρετο κύκλο όπου μια εισροή ξένων εργαζομένων ενισχύει την προσφορά εργασίας και αυξάνει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της – ένα σπάνιο επίτευγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καθώς η οικονομία της Ισπανίας βελτιώνεται, οι μετανάστες έρχονται, και καθώς έρχονται, η οικονομία βελτιώνεται», δήλωσε ο Jesus Fernandez-Huertas, καθηγητής στην οικονομία της μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι οι οικονομίες της Ισπανίας και των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των προηγμένων οικονομιών τα επόμενα δύο χρόνια.

Η μετανάστευση αντιπροσώπευε το 64% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν και το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας το 2023, σύμφωνα με τον Raymond Torres, επικεφαλής οικονομολόγο στο Funcas, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Μαδρίτη.

Το κύμα μεταναστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έρχονται με νόμιμα έγγραφα και με άδειες εργασίας, αύξησε το ποσοστό των αλλοδαπών που κατοικούν στην Ισπανία στο 18,1%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 13,3%.

Στην Ισπανία, το 39% των νέων πολιτών γεννήθηκαν στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Funcas. Στη Γερμανία, σχεδόν οι μισοί μετανάστες που πήραν υπηκοότητα ήταν ασιατικής καταγωγής.

Οι μετανάστες στην Ισπανία κάποτε κάλυπταν κενές θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών και των οικιακών βοηθών, αλλά αυτή η τάση έχει δείξει σημάδια μείωσης.

Αντίθετα, η αύξηση των θέσεων εργασίας μεταναστών ήταν στην τεχνολογία ή σε επιστημονικούς κλάδους, όπου οι θέσεις εργασίας το 2023 ανήλθαν σε 109.000 και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2018. Οι μετανάστες που εργάζονται στη φιλοξενία αυξήθηκαν κατά 30% από το 2007 στο 2023 και ανήλθαν σε 525.000.

Kοινή γλώσσα και κουλτούρα

Η Ισπανία έχει το πλεονέκτημα να έχει κοινή γλώσσα και κουλτούρα με τους λαούς της Λατινικούς Αμερικής και αυτό το αξιοποιεί στο έπακρο στην αγορά εργασίας της.

Κάποιοι αισθάνονται πιο άνετα στην Ισπανία από ό,τι σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Hernandez, που τώρα εργάζεται σε μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ισπανίας, είπε ότι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη Χιλή, προσθέτοντας: «Όταν ήρθα στην Ισπανία ένιωσα σαν στο σπίτι μου».

Η ευκολία ένταξης έχει επίσης σημάνει λιγότερες πολιτικές τριβές. Ακόμη και αντιμεταναστευτικά κόμματα όπως το Vox υποστηρίζουν τη μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική, ενώ ζητούν περιορισμό των αφίξεων από την Αφρική.

Ενώ το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, στο 11,8% εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να αγωνίζονται να καλύψουν ορισμένες κενές θέσεις και αντί να επανεκπαιδεύσουν τον γηγενή πληθυσμό τους, είναι συχνά πιο εύκολο να προσελκύσουν ειδικευμένους υποψηφίους από το εξωτερικό, δήλωσε στο Reuters πηγή του CEOE, την κύρια ένωση εργοδοτών της Ισπανίας.

Η Ισπανία διευκολύνει το μεταναστευτικό κύμα μέσω έκδοσης βίζας για επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης.

Η Marianela Morales, μια 28χρονη προγραμματίστρια αλγορίθμων από την Αργεντινή, είπε ότι χρειάστηκαν μόλις τρεις εβδομάδες για να λάβει τη βίζα της και ξεκινήσει να εργάζεται στο IMDEA, ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαδρίτη όπου κάνει έρευνα για τη βελτίωση των αλγορίθμων.

Η Marianela Morales, προγραμματίστρια αλγορίθμων από την Αργεντινή

Η Ισπανία αναγνωρίζει με μεγαλύτερη ευκολία την ισοτιμία ορισμένων τίτλων της Λατινικής Αμερικής, παράγοντας που λειτούργησε αποτρεπτικά όσον αφορά στην ένταξη μεταναστών σε χώρες όπως η Γερμανία.

Με τη μετανάστευση να κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, μια ώθηση που απολαμβάνει η οικονομία από τις νέες αφίξεις μεταναστών μπορεί να επιτρέψει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εστιάσει εκ νέου τη συζήτηση.

Το Γραφείο του Κογκρέσου αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία, λέγοντας ότι οι αναβαθμίσεις «οφείλονται σε μεγάλο βαθμό» σε νέες, πολύ υψηλότερες προβλέψεις για την καθαρή μετανάστευση τα επόμενα χρόνια.

«Δημιουργεί ένα εγχώριο πολιτικό πρόβλημα και δεν προσθέτουν θετικά στην οικονομία όλοι όσοι περνούν τα σύνορα, αλλά αυτή η προσφορά εργασίας έδωσε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα» έναντι της Ευρώπης, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις 18 Απριλίου.

Ωστόσο, η μεταναστευτική πολιτική δεν θα καθορίσει τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Οι ψηφοφόροι ανησυχούν περισσότερο για την ευθραυστότητα της παγκόσμιας οικονομίας, ανέφερε η ECFR σε έκθεσή της.

Πάντως, ο Χοσέ Αντόνιο Μορένο, επικεφαλής μετανάστευσης στο ισπανικό εργατικό συνδικάτο CCOO, προειδοποίησε ότι το κύμα μεταναστών κινδυνεύει να οδηγήσει σε μείωση μισθών στη χώρα καθώς οι μετανάστες αναλαμβάνουν δουλειές που περίπου 2,5 εκατομμύρια άνεργοι Ισπανοί δεν θα δεχτούν λόγω κακών συνθηκών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ