Σε μικρό εύρος διακύμανσης διατηρούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Πέμπτη, μετά τη χθεσινή υοχώρηση, με το Brent, ωστόσο να παραμένει πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 4 σεντς, ή 0,1%, στα 87,98 δολάρια το βαρέλι έως τις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate υποχώρησαν 7 σεντς, ή 0,1%, στα 82,74 δολάρια.

Οι ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης για καύσιμα στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, βάζουν αντιστάσεις στην άνοδο, αλλά από την άλλη διευρύνονται οι κίνδυνοι για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Βρετανία: Βαριές κατηγορίες για το ρωσικό πετρέλαιο – Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

Ειδικότερα, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) αποοτυπώνουν μείωση -αν και μικρότερη από την αναμενόμενη- στα αποθέματα βενζίνης, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν έναντι των προσδοκιών για πτώση, υποδεικνύοντας επιβράδυνση της ζήτησης.

«Δεν δίνει ακριβώς μια υγιή κατάσταση της εγχώριας ζήτησης στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο John Evans της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που θα δημοσιευτούν αργότερα μέσα στην ημέρα θα ήταν σημαντικά για το κλίμα.

«Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα δεν θα είναι στα χέρια της αγοράς πετρελαίου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα απότομα την περασμένη εβδομάδα, έδειξε επίσης η έκθεση EIA, καθώς οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν.

Η ανησυχία για τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ προκύπτει εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ τον Απρίλιο και καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση σημαίνουν ότι η Fed θεωρείται πιο πιθανό να καθυστερήσει τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Αμερικανικό ΑΕΠ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύονται σήμερα Πέμπτη θα δώσουν την ακριβή εικόνα για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου. Το ΑΕΠ πιθανότατα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters με οικονομολόγους.

«Η τρέχουσα αδυναμία στις τιμές αναφοράς [του πετρελαίου], μετά από δοκιμές πάνω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων, οφείλεται στο κλίμα της αγοράς που επικεντρώνεται εκ νέου στους αντίθετους ανέμους της παγκόσμιας οικονομίας λόγω γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε ο Emril Jamil, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου στην LSEG Oil Research.

Οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αναμένεται να επεκταθούν καθώς το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση στη Ράφα, στα νότια του θύλακα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου.

Ωστόσο, ο εφοδιασμός πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί ακόμη και δεν έχουν υπάρξει άλλες ενδείξεις άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς, μιας μεγάλης παραγωγού πετρελαίου, από την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities