Με «πράσινα» κριτήρια που θα καθορίζουν τόσο την ευκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, όσο και το κόστος δανεισμού, θα αξιολογούνται τα επόμενα χρόνια όλες οι επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μία κομβική αλλαγή που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέσα στα επόμενα 5 έτη, ανατρέποντας τα έως σήμερα δεδομένα στις εταιρικές χορηγήσεις.

Ναι μεν αλλά… από τον Στουρνάρα για την πρόβλεψη των επιτοκίων

Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο συμβατή είναι μία επιχείρηση με τους κανόνες ESG, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευχέρειά της να εξασφαλίσει πόρους από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και χαμηλότερο επιτόκιο για την άντληση ρευστότητας.

Η συμπεριφορά κάθε πελάτη θα αποτυπώνεται στο ESG Score, το οποίο θα τηρείται από την Τειρεσίας, όπως συμβαίνει και σήμερα με τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την πιστοληπτική του αξιολόγηση.

Η πρωτοβουλία της ΕΕΤ

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας τις βάσεις για την επικείμενη μετάβαση, με τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου, το οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πελάτες των μελών της.

Μέχρι σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα το έχουν αποστείλει σε 3.000 επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλου μεγέθους και σύντομα η συμπλήρωσή του θα έχει ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον 600.

Μιλώντας στο Digital banking & Insurance Summit, που διοργάνωσε το προηγούμενο διήμερο η Boussias events, η κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, Acting General Manager της ΕΕΤ τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει δώσει μια πολύ απαιτητική εντολή στο τραπεζικό σύστημα να κατευθύνει τα κεφάλαια σε βιώσιμες επενδύσεις, να ενσωματώσει στο σύνολο της διαδικασίας τα κριτήρια της βιωσιμότητας και να καταβάλει κάθε αναγκαία προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο μακρόπνοος σχεδιασμός των οικονομικών δραστηριοτήτων».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε η ίδια, οι εταιρείες θα κληθούν να γνωστοποιούν στοιχεία σχετικά με τη βιώσιμη δράση τους, ενώ θα υπάρξει σύντομα και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα.

«Μέχρι σήμερα μια εταιρεία με καλά οικονομικά στοιχεία, μπορεί να εξασφαλίσει με ευκολία τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της. Αυτό σύντομα δεν θα αρκεί, καθώς θα είναι απαραίτητη και η κοινοποίηση εκθέσεων βιωσιμότητας» υποστήριξε η κυρία Απαλαγάκη.

Τα ερωτηματολόγια

Αναφερόμενη στα ερωτηματολόγια που θα κληθούν να απαντήσουν οι εταιρείες, τα οποία είναι προς το παρόν προαιρετικά, υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται να αποκτήσουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Μέσω των απαντήσεων που δίνουν οι πελάτες των τραπεζών κοινοποιούν μία σειρά από πληροφορίες, όπως το εάν είναι εισηγμένες ή όχι, πόσα άτομα απασχολούν, εάν είναι ασφαλισμένες, τι πολιτικές έχουν υιοθετήσει, ποια είναι η περιβαλλοντική τους φιλοσοφία ή εάν έχουν έρθει αντιμέτωπες με κλιματικές καταστροφές.

«Η μικρή και μεσαία επιχείρηση για να έχει ένα κίνητρο να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να πειστεί ότι προσδοκά κάποια οφέλη» εκτίμησε η κυρία Απαλαγάκη.

«Ένα συγκεκριμένο όφελος είναι ότι θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην πρόσβαση χρηματοδοτικών κεφαλαίων» εξήγησε η ίδια.

Ο μετασχηματισμός

Πέραν όμως από τις επιχειρήσεις, και οι ίδιες οι τράπεζες καλούνται να μετασχηματιστούν και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους, με βάση το ESG.

Η αρχή έχει ήδη γίνει από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Ειδικότερα:

•     Έχουν δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές μονάδες με αντικείμενο την πράσινη μετάβαση και προχωρούν σε συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού τους

•     Εφαρμόζουν νέες διαδικασίες και πολιτικές κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων δανειοδότησης που δέχονται

•     Μελετούν το κόστος που θα απαιτηθεί για τη μετάβαση των πελατών τους και προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής

•     Έχουν λανσάρει νέα προγράμματα με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα για την χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων

•     Πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης των εργαζομένων τους και της κοινωνίας σε θέματα ESG

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις