
Στα 18,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2024 κυρίως λόγω της αυξημένης αξίας κατά 146% της ελιάς και του ελαιόλαδου.
Αντίστοιχα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 13,4 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στην τελευταία μηνιαία έκθεση της Κομισιόν, το πλεόνασμα του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023.
ΕΕ: Πώς κινήθηκε το εμπόριο αγροτικών προϊόντων
Εξαγωγές
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η αξία των εξαγωγών των 18,4 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2024 αντιπροσωπεύει αύξηση 2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.
Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί παρέμειναν το Ηνωμένο Βασίλειο (Ηνωμένο Βασίλειο), οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και η Κίνα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε το 23% της αξίας των εξαγωγών και σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023 (+304 εκατομμύρια ευρώ, +8%). Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 (+179 εκατ. ευρώ). Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 11% (‑141 εκατ. ευρώ).
Όσον αφορά τα εξαγόμενα προϊόντα, οι εξαγωγές της ΕΕ σε ελιές και ελαιόλαδο αυξήθηκαν σημαντικά σε αξία σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 (+175 εκατ. ευρώ, +146%), με τα μικτά παρασκευάσματα και συστατικά τροφίμων να παρουσιάζουν επίσης αύξηση κατά 10%.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, οι εξαγωγές δημητριακών αυξήθηκαν σε όγκο και αξία, ενώ οι εξαγωγές φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 43% και οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 7%. Παρά τις αλλαγές αυτές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν η δεύτερη πιο εξαγόμενη κατηγορία προϊόντων.
Εισαγωγές
Τον Ιανουάριο του 2024, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφτασαν τα 13,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση αξίας 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι -5% κάτω από τον Ιανουάριο του 2023 λόγω μειωμένων τιμών σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.
Η Βραζιλία παρέμεινε η κορυφαία πηγή της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών εισαγωγών, με μικρή αύξηση 23 εκατ. ευρώ (+2%). Ακολούθησε η Ουκρανία, με ποσοστό 10%, παρά τη μείωση της αξίας των εισαγωγών κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Τέλος, το ΗΒ συνεισέφερε επίσης 10%, παρά τη μείωση της τάξης του ‑57 εκατ. ευρώ (‑5%).
Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, οι εισαγωγές ελιών και ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ (+168%), ενώ οι εισαγωγές σιτηρών μειώθηκαν κατά -34% (‑472 εκατ. ευρώ). Αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές προϊόντων κακάο, ενώ μειώθηκαν οι ελαιούχοι σπόροι, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα φυτικά έλαια.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ