Ανάκαμψη για την ελληνική παραγωγή βερίκοκων, με μικρή μείωση των πρώιμων ποικιλιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα προβλέπει για τη φετινή σεζόν η Europeche.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europech (στις 24 Απριλίου 2024) η ελληνική παραγωγή προβλέπεται ότι θα ανέρθει στους 87.500 τόνους, 6% μειωμένη σε σχέση με το 2023 αλλά 13% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Βερίκοκο: Μειωμένη κατά 50% εκτιμάται η φετινή παραγωγή

Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στους 523.986 τόνους φέτος. Αυτός ο όγκος είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι και 2% αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας για την περίοδο 2018-2022.

Πτώση σε Γαλλία και Ιταλία

Μειωμένη παραγωγή αναμένεται τόσο στην Ιταλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ευρώπης, αλλά και στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή ανοδικά κινείται η παραγωγή στην Ισπανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στην Ιταλία η παραγωγή αναμένεται να ανέρθει σε 214.282 τόνους (παρόμοια ποσότητα με την περασμένη περίοδο, αλλά 7% μειωμένη από τον μέσο όρο της πενταετίας). Αυτό οφείλεται στη σταδιακή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης των τελευταίων ετών.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, η μείωση συγκριτικά με το 2023 θα αγγίξει το 29% με μια παραγωγή 87.852 τόνων. Οι ποσότητες αυτές θα είναι μειωμένες κατά 13% από τον μέσο όρο 18-22 μείωση, που οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή στην Ισπανία εκτιμάται σε 134.352 τόνους (46% περισσότερα από την περασμένη σεζόν και 29% από τον μέσο όρο της πενταετίας), με σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO