Ένα βράδυ Τρίτης στις αρχές του 2022, περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα VFW στην Τάλσα για να ακούσουν τη βασίλισσα της Airbnb να κάνει το βήμα της, αναφέρει το Βusiness Insider.

Airbnb: Έρχεται τέλος επιτηδεύματος ανά κατάλυμα – Έντονες αντιδράσεις

Μετά την πανδημία, με τα επιτόκια χαμηλά και τα ταξίδια και πάλι σε άνθηση, οι καταχωρήσεις της Airbnb είχαν εμφανιστεί σε όλη την πόλη. Για τους μέσους επενδυτές, τα μαθηματικά στο πίσω μέρος της χαρτοπετσέτας ήταν ακαταμάχητα. Στην Τάλσα, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα σπίτι προαστιακού στιλ για λιγότερο από 75.000 δολάρια και να το νοικιάσετε για 117 δολάρια τη νύχτα. Αν κάνατε κράτηση για τα τρία τέταρτα κάθε μήνα, όπως υπολογίζονταν κατά μέσο όρο οι οικοδεσπότες εκείνη την εποχή, θα μπορούσατε να κερδίσετε έως και 30.000 δολάρια ετησίως.

Ένας μικρός επενδυτής ακινήτων που έγινε διαχειριστής ακινήτων της Airbnb, η Widell ισχυρίστηκε ότι πλησιάζει συνολικά τις 100 καταχωρήσεις, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο στην Τάλσα. Οι φορολογικές δηλώσεις θα έδειχναν αργότερα ότι η Widell Renovations δημιουργούσε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες κρατήσεις. Ήταν ένα εξάρτημα στο Facebook, όπου μοίραζε συμβουλές σε ομάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης και προσέφερε τις υπηρεσίες της για να μετατρέψει τα σπίτια σε ταμειακές μηχανές. Υποσχέθηκε να δώσει στα ακίνητα την εμφάνιση ενός boutique ξενοδοχείου, να χειριστεί τους επισκέπτες και να διασφαλίσει ότι υπήρχαν φρέσκα σεντόνια και άφθονες προμήθειες χαρτιού υγείας. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να το θέσουν και να το ξεχάσουν.

Τώρα, αφού έκανε το βήμα της στην αίθουσα VFW, οι παρευρισκόμενοι φώναζαν γύρω από τη Widell, ανυπομονώντας να την βάλουν να διαχειριστεί τα ενοίκια της Airbnb. «Εκείνη την εποχή, η αίσθηση ήταν, αν δεν ήσασταν ήδη σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, ήταν πολύ αργά», θυμάται η Kathy Portley, πρόεδρος της Tulsa Real Estate Investors Association, η οποία χρηματοδότησε την εκδήλωση.

Η κατάρρευση

Για την Widell, όμως, ήταν ήδη πολύ αργά. Μέσα σε ένα χρόνο, η αυτοκρατορία της Airbnb είχε καταρρεύσει. Οι οικοδεσπότες δεν λάμβαναν το ενοίκιό τους. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν. Οι πιστωτές χτύπησαν. Ο γάμος της είχε καταρρεύσει. Η ξαφνική κατάρρευση – και ο ιστός των κατηγοριών που τη συνόδευσαν – προσφέρουν μια προειδοποιητική ιστορία για το τι προέρχεται από την υπερβολική πίστη σε μια ασταθή αγορά, έναν μη δοκιμασμένο γκουρού και την υπόσχεση εύκολου χρήματος. Η βασιλεία της Airbnb Queen of Tulsa είχε τελειώσει – και οι υπήκοοί της αφέθηκαν να μαζέψουν τα κομμάτια.

Η Airbnb ήταν μια από τις μεγάλες ιστορίες ανάκαμψης της πανδημίας.

Τους πρώτους μήνες του 2020, καθώς ο κόσμος έκλεισε, η εταιρεία έχασε σχεδόν το 80% των δραστηριοτήτων της, απέλυσε 1.900 υπαλλήλους και είδε την αποτίμησή της να πέφτει από 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ειδικοί σκέφτηκαν ότι η πανδημία μπορεί να έχει απομακρύνει μόνιμα τους ταξιδιώτες από την ιδέα της κοινής χρήσης κατοικίας.

Αντ ‘αυτού, καθώς τα lockdown ήρθησαν και η απομακρυσμένη εργασία έγινε η νέα κανονικότητα, οι Αμερικανοί επέδειξαν μια άνευ προηγουμένου φαγούρα να ταξιδέψουν – υποθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει σε ασφαλή απόσταση. Πολλοί βρήκαν τον χώρο και την ασφάλεια που αναζητούσαν στην Airbnb. Όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο στα τέλη του 2020, ήταν η μεγαλύτερη IPO της χρονιάς. Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, η τιμή της μετοχής της Airbnb διπλασιάστηκε. Καθώς οι κρατήσεις αυξάνονταν, οι επενδυτές ακινήτων για πρώτη φορά έσπευσαν να μπουν στη δράση, μετατρέποντας κατοικίες σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Σύντομα, 260.000 νέες καταχωρήσεις Airbnb και Vrbo είχαν προστεθεί σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων AirDNA.

Η Τάλσα, μια πόλη 400.000 κατοίκων, γνωστή εδώ και καιρό ως η «πρωτεύουσα του πετρελαίου του κόσμου», φαινόταν να είναι ένα εύφορο έδαφος για την Airbnb. Η πόλη, με το κέντρο της Art Deco και τα ευρύχωρα μπανγκαλόου Craftsman, ήταν ήδη ένας προορισμός για αγοραστές σπιτιού που αναζητούσαν προσιτές τιμές, μια ζωντανή καλλιτεχνική σκηνή και εύκολη πρόσβαση σε υπαίθριες δραστηριότητες. Επιπλέον, η Τάλσα φλέρταρε ενεργά τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, προσφέροντας 10.000 δολάρια σε όποιον ήταν πρόθυμος να μετεγκατασταθεί στην πόλη. Οι έξυπνοι επενδυτές έβγαζαν υγιή κέρδη αγοράζοντας σπίτια.

Η θεαματική πτώση της Tάλσα για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις δεν μετρίασε το πάθος της πόλης για τα Airbnb. Οι επενδυτές της Widell βρήκαν νέους διαχειριστές ακινήτων. Οι υπάλληλοί της βρήκαν άλλη δουλειά, σε ορισμένες περιπτώσεις με τους παλιούς αντιπάλους του Widell. Σήμερα, η “Tulsa Airbnb Group” της στο Facebook παραμένει ενεργή, με περίπου 1.000 μέλη.

Αλλά αυτό που συνέβη με τον Widell σήμανε συναγερμό. “Δεν νομίζω ότι δίνει στη βιομηχανία ένα καλό όνομα”, δήλωσε ο Burke. «Θυμάμαι να μιλάω με μια επαφή στην πόλη που είπε: “Ξέρεις, είναι ατυχές, γιατί μερικές φορές υπάρχουν μόνοι, όπως, ένας ή δύο άνθρωποι που το καταστρέφουν για όλους τους άλλους”».

Ο κύκλος άνθησης και κατάρρευσης της Airbnb έχει επίσης τρομάξει ορισμένους «αφελείς, για πρώτη φορά διαχειριστές», δήλωσε ο Meagan McCollum, καθηγητής χρηματοδότησης ακινήτων στο Πανεπιστήμιο της Τάλσα. «Ακούς ιστορίες για ανθρώπους που δυσκολεύτηκαν με αυτό, αντί να ακούς μόνο τις ιστορίες επιτυχίας όταν η αγορά ήταν ζεστή. Καθώς αυτές οι ιστορίες διαπερνούν, αυτό σίγουρα κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν».

Αναμένοντας μία νέα πανδημία…

Οι ειδικοί που παρακολουθούν την εθνική αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων πιστεύουν τώρα ότι η έκρηξη της εποχής του COVID ήταν ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στη ζωή. «Δεν αναμένουμε ότι οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις θα δουν ποτέ ξανά τις πληρότητες τόσο υψηλές, εκτός από μια άλλη πανδημία», δήλωσε ο Bram Gallagher, οικονομολόγος της AirDNA, η οποία παρακολουθεί την απόδοση και την τιμολόγηση 10 εκατομμυρίων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

Σε εθνικό επίπεδο, τα έσοδα ανά εισαγωγή μειώθηκαν κατά 6,6% πέρυσι και η αγορά εγκαθίσταται σε μια πιο σταθερή ισορροπία – η οποία δεν θα είναι τόσο προσοδοφόρα όσο η αγορά που προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής ανωμαλίας. Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τους ανθρώπους από το να προσπαθούν να μετατρέψουν την ιδιοκτησία τους σε μια δευτερεύουσα φασαρία.

«Είναι τόσο ενδιαφέρον, όλη η πανδημία, ξέρετε, τι αποκάλυψε για την ανθρώπινη φύση», δήλωσε ο Gallagher. «Υποθέτω ότι είναι στην ανθρώπινη φύση να επωφελείται από αυτό».

Όσο για τη Widell, δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο πολλές φορές – ούτε καν να εξηγήσει τι συνέβη. Τον Φεβρουάριο και ξανά τον Μάρτιο, εμφανίστηκε στο κτίριο όπου ζούσαν ο σύζυγός της και ο Brummett και, σύμφωνα με τον Brummett, τους παρενόχλησε με όπλο. Και οι δύο έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα εναντίον της.

Εκείνοι που πίστευαν στη Widell, εν τω μεταξύ, κατέληξαν να πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα για την πίστη τους σε αυτήν. Η Nash, η οποία είπε ότι η Widell της χρωστάει 8.200 δολάρια σε αναδρομική αμοιβή, απέφυγε οριακά την έξωση από το σπίτι της. «Ένιωσα λυπημένος γι’ αυτό», είπε ο Νας. «Τα κατάφερα σε μια δύσκολη στιγμή, οπότε υποθέτω ότι θα πρέπει να το καταλάβω με κάποιον άλλο τρόπο».

Ο Nash έχει αναλάβει κάποια δουλειά στη διαχείριση της Airbnb για άλλες εταιρείες, αλλά δεν ήταν αρκετή για να πληρώσει τους λογαριασμούς. Εκδιώχθηκε από τον σπιτονοικοκύρη της επειδή έμεινε πίσω στο ενοίκιο και μετακόμισε από το διαμέρισμά της με τον 16χρονο γιο της και τον 7χρονο εγγονό της. Η μόνη ρύθμιση διαβίωσης που μπορούσαν να βρουν ήταν στο κέντρο της πόλης – 16 λεπτά με το αυτοκίνητο από όπου τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο.

Ήταν ένα Airbnb δύο υπνοδωματίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή