Επιβεβαιώνοντας τις δυσμενείς προβλέψεις της κυβέρνησης, η οικονομία της Σουηδίας συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων που θα μπορούσαν να τονώσουν τη δραστηριότητα στη μεγαλύτερη σκανδιναβική χώρα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας τη Δευτέρα, το εποχικά προσαρμοσμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Μάρτιο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η διάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ήταν για ανάπτυξη 0,2%.

Το κόστος δανεισμού

Η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού από ό,τι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν υψηλό χρέος με επιτόκια καθορισμένα σε βραχυπρόθεσμες προθεσμίες. Αυτό οδήγησε σε χαμηλότερες δαπάνες, την ίδια στιγμή που η βουτιά στην κατασκευή κατοικιών ώθησε την οικονομία σε συρρίκνωση, με την παραγωγή να συρρικνώνεται από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι η ανακούφιση είναι στον ορίζοντα, καθώς αναμένει να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς από το 4%, στις συνεδριάσεις της τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Μαζί με τις βραδύτερες αυξήσεις των τιμών, αυτό έκανε τα νοικοκυριά κάπως πιο αισιόδοξα, με το δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από τη στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.