Σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Eurobank Equities, καθώς όπως αναφέρει, η πρόσφατη υποαπόδοση πυροδότησε ευκαιρίες επανατοποθέτησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανεβάζει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,41 ευρώ, από 2,23 ευρώ προηγουμένως, της Εθνικής στα 10,37 ευρώ, από 8,25 ευρώ, και της Πειραιώς στα 5,40 ευρώ, από 4,66 ευρώ προηγουμένως.

Τράπεζες: Πειραιώς και Εθνική ανοίγουν τα χαρτιά τους για τα κέρδη του 2024

Όπως εξηγεί η Eurobank Equities, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν δυναμικά το 2024 (μέχρι τον Φεβρουάριο) κλείνοντας το χάσμα αποτίμησης έναντι των ομοτίμων στην περιφέρεια της ΕΕ. Ωστόσο, τον Μάρτιο βρέθηκαν σε μια περίοδο χαμηλών επιδόσεων (>15%), με το σχετικό discount σε όρους P/TBV να διευρύνεται στο 20% (και το discount σε όρους P/E είναι ακόμη υψηλότερο) λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων και την αβεβαιότητα πάνω από το μέγεθος των μερισμάτων (SSM σε εκκρεμείς εγκρίσεις).

Πιο πρόσφατα, οι μετοχές ανταποκρίθηκαν εν μέρει στην ανοδική κίνηση των ομολόγων τους στην ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount >20%. Επομένως, η επενδυτική περίπτωσή τους εξακολουθεί να φαίνεται πολύ συναρπαστική, κατά την Eurobank Equities, με χαμηλή αποτίμηση. Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν σε συνδυασμό με:

1) τα προβλεπόμενα RoTEs 14%-12% το 2024-26 (πάνω από 12% για τις τράπεζες της περιφέρειας της ΕΕ),

2) τις ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης δανεισμού έναντι ομοτίμων στην ΕΕ,

3) την επιμελή διαχείριση κόστους,

4) τη βελτιωμένη δημιουργία προμηθειών,

5) την αντιστάθμιση καταθέσεων που προειδοποιούν την αρνητική πλευρά από τις μειώσεις επιτοκίων και

6) τις φθίνουσες προβλέψεις, οι οποίες είναι έτοιμες να αντισταθμίσουν την ομαλοποίηση των επιτοκιακών εσόδων (NII).

Στο μέτωπο των μερισμάτων, η Eurobank Equities αναμένει τη συσσώρευση πλεονάζοντος κεφαλαίου, που ξεπέρασε τα 4 δις το 2023, να επιτρέψει πληρωμές μερισμάτων 10%-20% το 2024 και έως 50% έως το 2025, παράλληλα με την προοπτική επαναγοράς μετοχών.

Τι περιμένει η Eurobank Equities για το πρώτο τρίμηνο

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών για το 1ο τρίμηνο του 2024 ξεκινά, αύριο με την Πειραιώς, ακολουθούμενη από την Εθνική την 1η Μαΐου και την Alpha Bank/Eurobank στις 16 Μαΐου. Η Eurobank Equities αναμένει ένα ισχυρό τρίμηνο, με συνολικό Βασικό PPI στα 1,29 δισ., μόλις -1% σε σύγκριση με το ρεκόρ του τέταρτου τριμήνου του 2023.

Οι απώλειες αντιστάθμισης καταθέσεων, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και η εποχικά ήπια πιστωτική επέκταση είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πτώση 3% τα NII, μια αρκετά ισχυρή απόδοση δεδομένου του ισχυρού τριμήνου του 2023. Αυτά πρόκειται να αντισταθμιστούν εν μέρει από το χαμηλότερο τρίμηνο του OpEx και μια ελαφρά ανοδική πορεία στο υποκείμενο CoR. Συνολικά, η Eurobank Equities βλέπει προσαρμοσμένα κατά έσοδα στα 851 εκατ., που μεταφράζεται σε Adj.RoTE (post AT1) της τάξης του 16%, ξεπερνώντας το ετήσιο guidance στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στουρνάρας: Η έξοδος μιας τράπεζας από την αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συντεταγμένο τρόπο
Επιχειρήσεις |

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για τις τράπεζες

Σε καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να μετακυλήσει το κόστος της δικής της κακοδιαχείρισης στον φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»